Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Legendárny kráľ Miroslav z Pyšnej princeznej: Bol trikrát ženatý... Do Krasomily sa zaľúbil ihneď

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Československý státní film)

Herca Vladimíra Ráža, ktorý zomrel 4. júla 2000 len pár dní po 77. narodeninách, preslávila rola dobrého kráľa Miroslava v megaúspešnej rozprávke Pyšná princezná. Rozprávkového hrdinu stvárnil tiež v snímkach Bol raz jeden kráľ a Hrátky s čertem, jeho herecký záber bol však omnoho širší. Dlhé roky bol obsadzovaný do charakterových rolí v Národnom divadle a pôsobil v dabingu. Nezabudnuteľne nahovoril napríklad Old Shatterhanda v sérii filmov o Vinnetouovi.

Rodák z Nejdku sa za protektorátu zapísal na konzervatórium, školu však nacisti čoskoro zavreli, podobne ako medicínu, ktorú chcel pôvodne študovať. Absolvoval teda až v roku 1947 a čoskoro sa stal jedným z najpopulárnejších hercov. Dlhoročný člen činohry Národného divadla sa objavil v množtve historických filmov i seriálov: Hříšných lidech města pražského, F. L. Věkovi, Sňatcích z rozumu,  ale aj 30 prípadoch majora Zemana. Deti dobre poznajú jeho hlas z Rozprávok o mašinkách.

Milena Dvorská a Vladimír Ráž v rozprávke Bol raz jeden kráľ (Zdroj: Photo © Československý státní film)
Zobraziť galériu (4)
Milena Dvorská a Vladimír Ráž v rozprávke Bol raz jeden kráľ (Zdroj: Photo © Československý státní film)  (Zdroj: Photo © Československý státní film)

Vladimír Ráž bol celkom trikrát ženatý. Jeho prvou ženou bola herečka Alexandrou Myšková, s ktorou mal syna Martina. Jeho druhou ženou bola Alena Vránová, Krasomila z Pyšnej princeznej, do ktorej sa zamiloval práve pri natáčaní slávnej rozprávky. 

Ich spoločnej láske "podlomila nohy" nevera

Keď sa Ráž spoznal na natáčaní Pyšej princeznej s Vránovou, bola vtedy vydatá za dramatika a básníka Pavla Kohouta. Dá sa povedať, že práve nakrúcanie legendárnej rozprávky v roku 1952 rozvrátilo dve manželstvá - Rážove aj Vránovej. „Vladimír bol pekný muž s obrovskou charizmou. Spočiatku sme príbeh Krasomily a Miroslava hrali, ale potom sme do tej rozprávky vložili kus naozajstnej lásky,“ prezradila pre český portál Aha! Vránová.

Vladimír Ráž a Alena Vránová v Pyšnej princeznej
Zobraziť galériu (4)
Vladimír Ráž a Alena Vránová v Pyšnej princeznej  (Zdroj: Photo © Československý státní film)

Napriek veľkej láske však bol Ráž Alene Vránovej nejaký čas po narodení ich spoločnej dcéry Markéty neverný a ako uvádza český portál Aha!, hovorilo sa o jednej z baletiek. Vránová sa zase na opátku zaplietla s veterinárom. Napriek tomu sa ihneď nerozviedli a dohodli sa, že od seba pôjdu až keď ich dcéra vyrastie.

K rozvodu došlo teda až po tom, keď bola ich dcéra Markéta plnoletá. Alena sa už nikdy nevydala. Ráž sa ale oženil s finančnou poradkyňou Oľgou Hnátkovou, s ktorou mal dcéru Veroniku. Rážova druhá dcéra zomrela v roku 2014, keď jej zlyhala pečeň.

Vladimír Ráž (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (4)
Vladimír Ráž (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Viac o téme: Vladimír RážPyšná princezná
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu