Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Detektívny seriál z prostredia Viedne: Teraz ho môžu vidieť aj slovenskí diváci

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Epic Drama)

Johann Strauss mladší kedysi skomponoval operetu s názvom Viedenská krv, ktorej názov prevzal nový kvalitný britsko-rakúsky detektívny seriál, napísaný scenáristom Stevom Thomsonom na motívy bestselleru Franka Tallisa.

Na počiatku 20. storočia bola Viedeň jedným znajvýznamnejších centier civilizácie, vktorej sa vpríjemných kulisách kaviarní aoperetných budov stretávali rôzne kultúry amyšlienky. Apráve do takéhoto časopriestoru Thompson zasadil svoju adaptáciu.

Toto prostredie však prirodzene nebolo také idylické, pretože aj tu sa odohral zločin ako vystrihnutý zrománu o Sherlockovi Holmesovi. Ten v rakúskej metropole samozrejme nikdy nebýval, ale oniečo menej slávny tamojší inšpektor Oskar Rheinhardt v seriáli jeho schopnostiam vynikajúco sekunduje. Pomáha mu v tom Max Liebermann, študent psychoanalytiky Sigmunda Freuda, pochádzajúceho z Anglicka. S Holmesom majú hlavné postavy spoločné ešte niečo. Ide práve o Stevea Thompsona, ktorý už v minulosti zahviezdil (okrem iného) svojim scenárom pre detektívny seriál Sherlock s Benedictom Cumberbatchom a Martinom Freemanom vhlavnej roly.

Vráťme sa však kViedenskej krvi (v origináli Vienna Blood), ktorá bola nafilmovaná priamo vo Viedni, ale vpôvodnom znení vangličtine. V role Maxa Liebermanna sa predstaví Matthew Beard, ktorý už má z minulosti pár úspešných filmov. S Colinom Firthom si zahral v dráme „And When Did You Last See Your Father?“ a v Kóde Enigmy sa objavil po boku takých hviezd ako je Cumberbatch alebo Keira Knightley.

Vo Viedenskej krvi si Beard zahral s Juergenem Maurerem, ktorý sa viackrát objavil v „nekonečnom“ nemeckom krimiseriáli Miesto činu (v origináli Tatort). Vo Viedenskej krvi hrá slávneho detektíva-inšpektora Oskara Rheinhardta.

VIDEO Detektívny seriál z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Epic Drama)

Slovenskí diváci sa vďaka Viasatu môžu vnajbližšej dobe tešiť na tri epizódy zasadené do prvej dekády minulého storočia. Obaja hrdinovia riešia originálne zápletky na pozadí svojich vlastných démonov, ktorí sú znásobení ešte tým, že Max študuje neurológiu. Vo všetkých troch dieloch sa naplno prejavuje genialita scenáristu Thompsona, ktorý do príbehu dokázal zakomponovať mysterióznu aj psychologickú linku, ale aj milostnú drámu, ktorá neprebieha úplne podľa šablóny známych zväčšiny filmov či seriálov.

Detektívny seriál Viedenská krv, natočený v roku 2019, majú diváci šancu sledovať v premiére od 12. júla vždy v piatok od 21:00 na televíznej stanici Epic Drama.

VIDEO Detektívny seriál z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Epic Drama)

Viac o téme: Epic DramaViedenská krv
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu