Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Má len 24 rokov a filmový svet mu leží pri nohách: Timothée Chalamet je už teraz hviezda

Timothée Chalamet Zobraziť galériu (3)
Timothée Chalamet (Zdroj: SITA/Richard Shotwell/Invision/AP, Evan Agostini, Joel C Ryan)

Len máloktorý mladý herec sa môže v súčasnosti pochváliť tým, že sa mu darí tak fantasticky, ako práve Timothée Chalamet. Tento temperamentný 24-ročný Američan totiž za svoju kariéru získal nielen desiatky ocenení a vyše sto nominácií, ale dostal sa aj na vrchol Hollywoodu a upútal na seba všetku pozornosť veľkých štúdií.

Narodil sa v Hell's Kitchen, miestnej časti slávnej newyorskej štvrte Manhattan. Jeho rodičmi sú Nicole Flender, realitná maklérka a Marc Chalamet, redaktor v UNICEF. Timothée si teda rozhodne už od mala žil na pomerne vysokej nohe. Ktomu všetkému jeho otec pochádza z Francúzska, takže jeho synhovorí plynule anglicky a francúzsky a má aj obe občianstva.

Filmový svet zasiahla smutná správa: Zomrel slávny herec z Dannyho jedenástky

Detské sny sa rozplynuli

Jeho detským snom bolo stať sa profesionálnym futbalistom, no nakoniec sa vybral úplne iným smerom. V roku 2013 absolvoval strednú školu Fiorello H. LaGuardia of Music & Art and Performing Arts v New Yorku. Po strednej škole začal na Kolumbijskej univerzite študovať kultúrnu antropológiu. Po roku sa presunul na New York University, aby mohol slobodnejšie nasledovať svoju hereckú kariéru.

Timothée Chalamet
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Richard Shotwell/Invision/AP, Evan Agostini, Joel C Ryan)

Už od detstva sa objavoval v reklamách a hral aj v dvochkrátkych hororových filmoch: Sweet Tooth a Clown. V televízii debutoval v jednej z epizód dlhoročnej série Zákon a poriadok, kde hral obeť vraždy. Po televíznom debute hral vedľajšiu rolu v roku 2009 vo filme Loving Leah.V roku 2012 mal opakujúce sa role v komediálnej dráme Royal Pains a v kritikmi uznávanom špionážnom seriáli Homeland. Spolu so zvyškom obsadenia bol Chalamet nominovaný na Screen Actors Guild Awards.

Ujal sa ho syn slávneho Slováka

V roku 2014 obsadil vedľajšiu úlohu v Muži, ženy a deti od Jasona Reitmana, syna Ivana Reitmana, ktorý pochádza zo Slovenska a natočil niekoľko celosvetovo známych filmov.Neskôr v tom roku hral rolu mladého Toma Coopera v sci-fi filme Interstellar. V roku 2015 hral Chalamet vo filme One & Two režiséra Andrewa Droz Palerma postavu Zaca, syna, ktorý spolu so svojou sestrou začína skúmať nezvyčajné schopnosti a temné rodinné tajomstvá, keď ich matka ochorie.

Timothée Chalamet
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Richard Shotwell/Invision/AP, Evan Agostini, Joel C Ryan)

V roku 2017 hral vo filme Daj mi tvoje meno režiséra Luca Guadagniniho podľa rovnomenného románu Andrého Acimana.Pri príprave na úlohu sa naučil hovoriť taliansky, hrať na gitare a cvičil aj na klavíri. Recenzenti vyniesli jeho výkon priam do nebies. Za stvárnenie postavy vo filme získal Gotham Independent Film Award a bol nominovaný na Zlatý glóbus, SAG Award, BAFTA Award a Cenu akadémie za najlepšieho herca. Zároveň sa stal treťou najmladšou osobou v histórii, ktorá bola nominovaná na Cenu akadémie v kategórii najlepší herec.

Skvelé postavy

Vo svojom druhom filme roku 2017, Hot Summer Nights, hral postavu Daniela, mladistvého tínedžera, ktorý sa zaplietol do obchodu s drogami. Neskôr toho roku hral Kyle Scheibla, bohatého hipstera v kapele v debutovom filme Grety Gerwigovej Lady Bird.V roku 2018 Chalamet v dráme Beautiful boy stvárnil Nica, teenagera závislého od metamfetamínu, ktorý má napätý vzťah so svojím otcom, novinárom Davidom Sheffom.

Za úlohu bol nominovaný za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe na SAG Awards, Zlatý glóbus a BAFTA Awards. Nasledujúci rok hral v romantickej komédii Woodyho Allena Daždivý deň v New Yorku. Ďalej vykreslil Henricha V. z Anglicka, mladého princa, ktorý nevedomky získal anglický trón, v Netflixovej dráme Davida Michôda The King, založenej na niekoľkých historických hrách od Shakespeara. Vo svojom treťom filme uvedenom v roku 2019 stvárnil Theodora „Laurie“ Laurencea, zamilovaného tínedžera, vo filme Little Women.

Najznámejšia česká (ne)herečka: Objavili ju v električke, hrala aj tetu legendárneho Otíka

Žiarivá budúcnosť

Chalamet sa objavíako hlavná postavav adaptácii sci-fi románu Duna, ktorú pripravuje Denis Villeneuve a ako jedna z postávv dráme Wesa Andersona The French Dispatch. Tiež stvárni speváka Boba Dylana v životopisnom filme od režiséra Jamesa Mangolda a znovu si zopakuje svoju rolu Perlmana v pokračovaní filmu Call Me by Your Name na základe knihy Find Me.

Viac o téme: ŽivotopisTimothée Chalamet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu