Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Československá legenda, ktorá jediným pohľadom odkryla ľudskú dušu: V osobnom živote si vytrpela

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © Státní půjčovna filmů)

Dana Medřická patrila medzi najväčšie skvosty českého divadla a filmu druhej polovice 20. storočia. Na javisku, vo filme a v televízii vytvorila množstvo nezabudnuteľných postáv. Takými boli napríklad jej hrdinky Erži Orbánová v tragikomédii Kočičí hra, Slávka Hlubinová v melodráme Měsíc nad řekou, maminka Hanáková v televíznom seriáli Taková normální rodinka alebo Marie Dočkalová vo filme Romeo a Julie na konci listopadu. V sobotu, 11. júla uplynulo sto rokov od narodenia herečky, ktorá jediným pohľadom dokázala vyjadriť všetko, čo je ukryté v ľudskej duši.

Dana Medřická sa narodila vPrahe 11. júla 1920. Keď mala šesť rokov navštívila divadelné predstavenie Radúz aMahulena, ktoré ju okúzlilo. Hneď vedela, že chce hrať divadlo. "Myslím si, že je to veľký dar, mať pred sebou cieľ. Dôležité je však ísť za ním za každú cenu už od ranného detstva. Pre mňa bolo cieľom divadlo," povedala jedinečná, neopakovateľná anenapodobiteľná herečka.

Zatiaľ čo otec bol zásadne proti, matka sen svojej dcéry stať sa herečkou tajne podporovala. Po gymnáziu viedli kroky Dany Medřickej na konzervatórium, ale nedokončila ho. Zlákala ju ponuka nastúpiť do divadla v Brne. Neskôr spomínala ako sa triasla, keď išla tento úmysel oznámiť svojmu divadelnému pedagógovi -hercovia režisérovi Jiřímu Plachému. Ten ju však povzbudil slovami: "Tak, dievča zlomte väz autekajte hrať skutočné divadlo."

Helena Bušová a Dana Medřická vo filme Počestné paní pardubické (Zdroj: Photo © Nationalfilm)
Zobraziť galériu (5)
Helena Bušová a Dana Medřická vo filme Počestné paní pardubické (Zdroj: Photo © Nationalfilm)  (Zdroj: Photo © Nationalfilm)

Najradšej sa v spomienkach vracala k úlohe Slávky Hlubinovej

Hneď tretia úloha, ktorú stvárnila počas svojho brnianskeho angažmánu bola rola Slávky Hlubinovej vŠrámkovej hre Měsíc nad řekou. Otri roky neskôr si ju zahrala opäť, ale už vPlzni. Uplynulo ďalších desať rokov arežisér Václav Krška natočil vroku 1953 filmovú verziu tejto inscenácie srovnomenným názvom. Ako povedal, Slávku nemohol stelesniť nikto iný ako Dana Medřická, ktorá sa vo filme stretla aj so svojím bývalým učiteľom Jiřím Plachým.

Herečka hovorila otejto úlohe snadšením: "Mala som vo svojom hereckom živote celý rad krásnych úloh, ale k jednej z nich sa vraciam v spomienkach snáď najčastejšie anajradšej. Je to Slávka Hlubinová. Stretávali sme sa sláskou aspoločne sme dobýjali víťazstvá. Bola mi najvernejšou aja som ju vždy viac aviac milovala."

Dana Medřická vo filme Měsíc nad řekou (Zdroj: Photo © Studio uměleckého filmu)
Zobraziť galériu (5)
Dana Medřická vo filme Měsíc nad řekou (Zdroj: Photo © Studio uměleckého filmu)  (Zdroj: Photo © Studio uměleckého filmu)

Stvárňovala často ženy činorodé, svojrázne a vnútorne silné

Na scénach Městských divadel pražských a Národného divadla v Prahe vytvorila množstvo pôsobivých a kritikou vysoko oceňovaných úloh. Medzi nimi to bola napríklad Amélia vhre Neapol, mesto miliónov, Líza vromantickej komédii Obchodník sdažďom, Máša vdráme Čajka, Ismána vhre Antigona atí druhí, postava Blanche vpsychologickej dráme Električka zvaná Túžba, ako aj postava Matky Guráž vhre Matka Guráž ajej deti aKate Kellerová vdráme Všetci moji synovia.

Skvelý herecký koncert predviedla Dana Medřická vtragikomédii maďarského autora Istvána Örkényho Kočičí hra, vktorej stvárnila postavu Erži. Dokonale vnej demonštrovala jedinečnú schopnosť stvárniť všetky zložité nuansy ženskej duše. Svojim výkonom sa najvýraznejšie podpísala pod fenomenálny úspech tejto hry, ktorá so 403 predstaveniami dlho držala rekord vpočte repríz avhistórii pražského Národného divadla sa stala jednou znajúspešnejších inscenácií.

Dana Medřická v tragikomédii Kočičí hra (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (5)
Dana Medřická v tragikomédii Kočičí hra (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Pred kameru sa postavila v roku 1944

Pred kamerou stála prvý raz v roku 1944 v historickej komédii Počestné pani Pardubické a v dráme Skalní plemeno, v ktorej presvedčivo stvárnila svoju prvú výraznú filmovú postavu nešťastne zaľúbenej ženy.

Najčastejším hereckým partnerom Dany Medřickej bol Karel Höger, sktorým si zahrala napríklad vo filmoch Mikoláš Aleš (1951), Vpasti (1956), Zde jsou lvi (1958), Ošklivá slečna (1959), Tři tuny prachu (1960) a Romeo aJulie na konci listopadu (1971). Diváci však mohli vidieť Medřickú aj v legendárnej komédii Miloša Macourka a Václava Vorlíčka Kdo chce zabít Jesii? (1966), v kriminálke Noc klavíristy (1975) či v romanticky ladenej snímke Léto s kovbojem (1975).

Karel Höger a Dana Medřická vo filme V pasti (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (5)
Karel Höger a Dana Medřická vo filme V pasti (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Intenzívne sa venovala televíznej tvorbe, účinkovala napríklad v známych seriáloch Sňatky z rozumu, F. L. Věk, Taková normální rodinka, Byl jednou jeden dům, Nemocnice na okraji města, a tiež My všichni školou povinní.

Osobnýživot nebol prechádzka ružovou záhradou

Prvým manželom Dany Medřickej bol oosemnásť rokov staršíherecadivadelný režisér Václav Vydra. Ich prvorodený syn Václav sa nedožil ani roku života.Desať rokov nato, vroku 1956 sa im narodil druhý syn Václav, ktorý je pokračovateľom rodinnej hereckej dynastie. V roku 1979 manžel Dany Medřickej zomrel. Odva roky našla šťastie ešte raz – vspoločnosti ekonóma a ekológa Španiela Artemia Preciosa Ugarta, ktorý na pražských divadelných javiskách obdivoval jej umenie. Po boku druhého manžela však prežila iba dva roky.

Jedna znajväčších osobností českého divadla afilmu Dana Medřická zomrela 21. januára 1983 vo veku 62 rokov na následky srdcového infarktu. Hoci titul národný umelec nedostala, národ ju miloval, čo potvrdili aj davy ľudí, ktorí sa sňou prišli do Stavovského divadla rozlúčiť.

Viac o téme: Dana Medřická
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu