Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Dokument o legendárnom Karlovi Gottovi: PRVÉ zábery sú na svete! Unikátne dielo

(Zdroj: YouTube/BontonfilmCZ)

Tvorcovia celovečerného dokumentárneho filmu o Karlovi Gottovi zverejnili prvé zábery. Symbolicky v deň jeho nedožitých 81. narodenín. Do slovenských kín snímku s názvom Karel vstúpi 15. októbra 2020. ČTK o tom informoval Lukáš Vedral z distribučnej spoločnosti Bontonfilm.

"Je to náš dar k narodeninám, dar, ktorý síce nemôžeme odovzdať osobne, ktorý nás ale napĺňa radosťou," uviedla režisérka filmu Olga Malířová Špátová.

Cieľom je zachytiť Gotta autenticky

"Mal by byť pre nás vzorom tým, akýbol slušný a džentlmenský. Nikdy som nezažila človeka s tak veľkou kariérou, tak veľkým talentom a súčasne tak slušného a s takou pokorou," uviedla Špátová. Cieľom režisérky bolo zachytiť autenticky Gotta ako fenomenálneho speváka, ako maliara, ale zároveň milujúceho manžela a otca svojich detí. Film však nemá byť prehliadkou nespornej slávy Karla Gotta a jeho úspechov.

"Preto ani nie je možné porovnávať môj predchádzajúci film Fenomén Gott s týmto terajším. Každý je iný. Minimálne tým, že sme ich natáčali v inej životnej etape Karla Gotta, a to sa veľmi prejaví v jeho osobnej, až intímnejspovedi, ktorú nám poskytol a ktorá nás všetkých utvrdila v tom, s akou legendou máme možnosť pracovať," oznámila Špátová.

Množstvo unikátnych záberov

Počas natáčania vzniklo množstvo unikátnych záberov, viac, než sa do celovečerného filmu vojde. Dať snímke výslednú podobu bol náročná úloha, ktorásamao sebe trvala pol roka. "Prvý strih mal cez sedem hodín," podotkla Špátová. "Museli sme so strihačkouŠárkou Sklenářovou ďalej skracovať, až sme došli k momentu, keď už sme nič ďalšie vystrihnúť nemohli a film mal stále cez dve hodiny."

Tvorcovia museli nakoniec začalivyraďovať aj tie sekvencie a zábery, s ktorými pôvodne pre film napevno rátali. "Mnohých takýchto častí naozaj ľutujem. Strih filmu bola doba, pri ktorej sa zvláštne miešala radosť z práce a smútok z nutnosti niektoré zábery a scény oželieť. Často sme nemali ďaleko k slzám," dodala režisérka s tým, že nechcela, aby bola snímka príliš dlháa aby dodržala želanie hlavného aktéra. "Náš film nesmie byť nuda," hovoril počas natáčania režisérke Gott.

Jeho smrť zasiahla celý svet

Špátová natočila tridsať autorských filmov, za ktoré získala ceny na domácich a zahraničných festivaloch. Napríklad film Dobre platená prechádzka 07 (2008), za ktorý získala Grand Prix Vojtěcha Jasného. Fenomén Gott (2009) sa stal najsledovanejším televíznym filmom roka, Oko nad Prahou (2010), ktorý vyhral hlavnú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale vo Varšave. Natočila dva klipy na piesne speváčky Anety Langerovej, obaja získali cenu Anděl.

Karel Gott zomrel 1. októbra pred polnocou vo svojej vile na pražskej Bertramke. Trpelakútnou leukémiou. Legenda českej populárnej hudby, ktorá ovplyvnila niekoľko generácií poslucháčov, mala 80 rokov. Fanúšikovia sa mohli s obľúbeným spevákom rozlúčiť v piatok 11. októbra v paláci Žofín, kam prišlo zhruba 49-tisícľudí. O deň neskôr sa konala zádušná omša vo svätovítskej katedrále, kam sa prišli s Gottom rozlúčiť príbuzní, priatelia, spolupracovníci, politici, speváci, herci, športovci a ďalší pozvaní hostia. Sobota bola zároveň dňom štátneho smútku.

Viac o téme: DokumentKarel Gott
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu