Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Havlova žena bola výnimočná! Bola sama sebou a nikto jej to nevzal: Geislerová ju obdivuje

Anna Geislerová ako Olga Havlová Zobraziť galériu (7)
Anna Geislerová ako Olga Havlová (Zdroj: Bontonfilm)

Manželka Václava Havla Olga bola podľa herečky Anny Geislerovej, ktorá ju stvárnila v novom filme Havel, veľkorysá, skromná a slobodomyseľná žena.

"Dokázala si život prispôsobiť sebe. Každý takýto človek je pre mňa obdivuhodný," povedala Geislerová v Uherskom Hradišti v diskusii o filme Havel, ktorá bola súčasťou Letnej filmovej školy. Film Havel režiséra Slávka Horáka sa venuje dobe predchádzajúcej tomu, než sa dramatik a disident Václav Havel stal posledným československým a prvým českým prezidentom.

Olgu obdivujem

Titulnú úlohu vo filme hrá Viktor Dvořák a jeho prvú ženu Olgu herečka Geislerová. V kinách je od 23. júla. Snímka je podľa tvorcov o Havlovom boji za pravdu, prenasledovaí a väznení, ale aj milostných vzťahoch a vlastných chybách. Olga podľa Geislerovej patrila medzi ten typ záhadných žien, u ktorých nie je možné ani pri blízkom kontakte ľahko zistiť, čo si vlastne myslí.

Havlova žena bola výnimočná!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Geislerová Olgu osobne nepoznala, ale pri ročnej príprave na film si jej životné osudy dôkladne naštudovala. "Obdivujem ju za jej veľkorysosť a skromnosť, ktorá jej zostala aj potom, čo sa stala prvou dámou," uviedla herečka. Geislerová uviedla, že Oľga si dokázala v zložitých životných situáciách zachovať dôstojnosť a veľkorysosť, a to aj vo vzťahu s Václavom Havlom.

Havlova žena bola výnimočná!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Bola slobodná, za každú cenu sama sebou

"Ľudia sa ma teraz stále pýtajú na ten (milostný) trojuholník a ako to mohla vydržať. Bol to ale pár a boli to dvaja ľudia, ktorí žili spolu a tieto veci mali jednoducho dohodnuté. Takto žili a ona zase mala svoje príbehy. Bola veľkorysá k sebe i k svojmu partnerovi. Bola pre mňa strašne slobodná. Slobodná v tom, že bola za každú cenu sama sebou, ničomu to nepodriaďovala a nenechala si to ničím a nikým vziať," podotkla Geislerová.

Podľa nej je prístup filmových tvorcov a hercov iný, keď sa točí snímka o reálnej postave, ktorá ešte nedávno žila a ľudia si ju dobre pamätajú. Také bolo aj natáčanie filmu Havel. "Je nutné k tomu pristupovať s väčšou zodpovednosťou a nemožno si to celé vymyslieť. Až teraz, keď sa ma ľudia často pýtajú, ako som k tomu pristúpila, tak mi spätne dochádza, že som možno mala mať väčší rešpekt," povedala Geislerová.

Na úlohu Olgy sa pripravovala rok

Herečka sa na rolu Oľgy starostlivo pripravovala rok pred úvodnou klapkou. "Chcela som si upgradovať vedomosti o Václavovi Havlovi, a do toho spadá aj Olga," uviedla Geislerová, ktorá sa spoločne s Viktorom Dvořákom a režisérom postupne ponárala do jednotlivých postáv a vzťahov medzi nimi. Snímka Havel je dva týždne v čele víkendovej návštevnosti kín. Film za dva týždne do konca minulého týždňa prilákal cez 64-tisíc divákov a jeho tržby sa blížia k hranici desiatich miliónov korún (cca 383-tisíc eur).

Havlova žena bola výnimočná!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Film bol na LFŠ uvedený v sekcii českých a slovenských noviniek, ktorá predstavuje napríklad Nafarbené vtáča Václava Marhoula. Prehliadka ponúkne tento rok asi 100 filmov, vlani ich bol dvojnásobok. Doteraz sa na LFŠ akreditovalo približne 2500 návštevníkov, vlani ich bolo asi 5400. Tento rok sa ale prehliadka kvôli pandémii koronavírusu koná v inom termíne a na akcie môžu len akreditovaní návštevníci.

Havlova žena bola výnimočná!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Havlova žena bola výnimočná!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Viac o téme: Anna GeislerováHavelOlga Havlová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu