Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ivan Trojan a Juraj Loj stvárnili v Šarlatánovi životných partnerov: TAKTO zvládli intímne scény

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Marlene Film Production)

Už vyše týždeň je v slovenskej kinodistribúcii životopisná dráma Šarlatán. Uznávaná poľská režisérka Agnieszka Holland v nej rozpráva skutočný príbeh českého liečiteľa a znalca bylín Jana Mikoláška. Hlavnú úlohu muža, ktorý mal vyliečiť viac ako päť miliónov ľudí, zverila Ivanovi Trojanovi. Mikoláškovho asistenta, ale zároveň tiež životného partnera, si zahral slovenský herec Juraj Loj.

Ivan Trojan stvárňuje Mikoláška vo veku 40, 55 a 70 rokov. Jeho filmovým partnerom bol talentovaný slovenský herec Juraj Loj. Divákom sa predstaví v úlohe Františka, Mikoláškovho asistenta, človeka, ktorý "prichádza z východu ako slnko".

Pre Loja to bola prvá veľká filmová úloha. "Už na kastingu bolo jasné, že on je ten pravý, a vlastne vďaka tomu, že je výborný herec a skvelý človek, tak napríklad aj tie intímne scény, ktoré tam spolu máme, sme zvládli so cťou a pravdivo," komentoval Trojan spoluprácu s Lojom.

Ivan Trojan a Juraj Loj si vo filme Šarlatán zahrali životných partnerov
Zobraziť galériu (4)
Ivan Trojan a Juraj Loj si vo filme Šarlatán zahrali životných partnerov  (Zdroj: Photo © Marlene Film Production)

"Je to mladý muž, ktorý si prišiel hľadať prácu, a jeho odvaha, sebaistota a chuť žiť ho určitým spôsobom predurčili na to, aby sa stal pomyselným pilierom v živote Jana Mikoláška," opísal svoju postavu Loj.


Trojan o úlohe v Šarlatánovi: Najzložitejšia rola v živote! VIDEO Loj stvárni jeho životného partnera


Šarlatán a jeho príbeh prichádza podľa herca v správny čas. "Pretože sa stávame súčasťou masy, ktorá je nepoučiteľná. Človek sa najlepšie poučí z vlastných chýb. To však neplatí pre ľudstvo ako také. Stávame sa imúnni voči potrebám iných a slepí k okoliu do momentu, než sa to začne dotýkať nás osobne. Pritom si každý nesieme v sebe tú najvyššiu hodnotu, ktorá nám bola dávaná a prejavovaná od narodenia, a to je láska, jeden z hlavných motívov tohto filmu," vysvetlil Loj.

Ivan Trojan a Juraj Loj
Zobraziť galériu (4)
Ivan Trojan a Juraj Loj  (Zdroj: Photo © Marlene Film Production)

Takto komentovali herci intémne scény

Intímne scény s Trojanom komentoval slovami: "Či už to boli scény intímne alebo nie, vždy sme sa o nich s Ivanom veľa rozprávali. Obom nám záležalo na tom, aby sme divákovi myšlienku alebo pocit z danej scény podali čo najdôveryhodnejšie a s určitou naliehavosťou," poznamenal herec s tým, že má k svojmu českému kolegovi obrovskú úctu a rešpekt: "Je to človek, ktorý si stojí za slovom a k práci pristupuje zodpovedne. Bol mi veľkou inšpiráciou. Mám ho rád."

Ivan Troja a Juraj Loj
Zobraziť galériu (4)
Ivan Troja a Juraj Loj  (Zdroj: Photo © Marlene Film Production)

Podľa Loja je dobré, že filmy typu Šarlatán sa dnes nakrúcajú. "Dnešný mladý divák má možnosť vidieť, čo dvaja ľudia, ktorí sa bezhranične milujú, museli prežívať v daných dobách. Dnes je to v podstate rovnaké, síce nie sú zatváraní, ale zatvárajú sa sami v sebe, zatvárajú sa pred sebou a svetom, pretože ten ich neprijíma. Je úplne jedno, či vás zatvoria komunisti za to, akej ste orientácie, alebo sa musíte vy uzavrieť pred spoločnosťou. Máme právo voľby, a toto nie je voľba daných ľudí, oni sa tak narodili," povedal Loj k snímke, ktorá mapuje dva totalitné režimy, najprv nacistický a potom ten komunistický, a poukazuje tiež na spojenie človeka s prírodou. Životopisná dráma Šarlatán je v kinách od 20. augusta.

Viac o téme: Juraj LojIvan TrojanŠarlatán
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu