Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Osudová Greta Garbo: Pracovala v holičstve, predávala klobúky a nenatočila ani jeden prepadák

Greta Garbo
Greta Garbo (Zdroj: SITA/AP Photo)

Jedna z najslávnejších filmových herečiek medzivojnovej éry sa narodila 18. septembra 1905 ako Greta Gustafsson, celý svet ju však pozná ako Gretu Garbo. Excelovala okrem iného ako Mata Hari, Kráľovná Kristina či Anna Kareninová a do dejín filmu sa zapísala rolami krásnych a záhadných "osudových žien".

Počas úspešnej hollywoodskej kariéry Garbo nenakrútila na rozdiel od mnohých iných hviezd jediný prepadák - možno aj preto, že kariéru ukončila už v 36 rokoch.

Dievča narodené v štokholmskej robotníckej rodine musela už vo svojich 14 rokoch zarábať prácou v holičstve, cesta k sláve sa jej otvorila, keď predávala klobúky v obchodnom dome a nafotila prvé reklamné snímky. Do najvyššej herecké ligy ju povýšil slávny škandinávsky režisér Mauritz Stiller, ktorý jej vymyslel pseudonym Garbo, s ktorým v roku 1925 odišla dobyť Hollywood. A podarilo sa jej to, hoci bola podľa vtedajšieho vkusu príliš vysoká a chudá.


Mohlo by vás zaujímať: Neúspech či vyhorenie: Tieto hollywoodske hviezdy odišli na herecký dôchodok priskoro


Bola však úžasne fotogenická a na zvodnosti jej pridával aj zastretý alt so švédskym prízvukom. "Garbo vyžarovalo z očí niečo, čo nebolo vidieť, kým ju kamera nezabrala v detaile," vysvetľoval kedysi režisér Clarence Brown hlavnú herečkinu devízu. Úspech na plátne sprevádzalo tajomno okolo jej súkromného života. Špekulovalo sa o rôznych milostných aférach, s mužmi i ženami, rozhovory, kde by to potvrdila či vyvrátila, ale Garbo zo zásady neposkytovala.

Potom, čo na začiatku 40. rokov opustila filmový svet, stiahla sa Greta Garbo definitívne do ústrania. V roku 1953 kúpila rozľahlý byt v New Yorku, veľa cestovala s priateľmi, zbierala obľúbeného Renoira. Často ju svedkovia zahliadli, ako sa po New Yorku prechádza v slnečných okuliaroch a šatke a nakupuje - najradšej na blšom trhu. Zomrela vo veku 84 rokov 15. apríla 1990, bezmála polstoročie po ukončení svojej slávnej filmovej kariéry, bez toho aby o sebe vydala nejaké svedectvo.

Viac o téme: Greta Garbo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu