Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Svet vysmial čínske vojenské PR video: Pomohli si Hollywoodom! ZÁBERY z Transformers či Skaly

(Zdroj: SITA/AP/Paramount Pictures/Bay Films)

Vlnu posmechu si vyslúžilo čínske vojenské propagandistické video, v ktorom sa objavili zábery z hollywoodskych kasových trhákov vrátane Transformers či filmu Skala, napísal spravodajský server BBC News.

Na videu sú vidieť bombardéry H-6, ktoré sú schopné niesť jadrové bomby, ako vykonávajú simulovaný útok na to, čo vyzerá ako americká vojenská základňa na tichomorskom ostrove Guam. Na čínskom serveri Sina Weibo už video nazbieralo takmer päť miliónov zhliadnutí. Mnoho používateľov zosmiešňuje zjavné využitie scén z hollywoodskych filmov, píše BBC.

Bohovia vojny!

"Je šťastie, že Čína nemá problémy s autorskými právami," zažartoval jeden z užívateľov. "Vykradli ďalší americký film? Haha," dodal ďalší. "Nepoužívajte klipy z tých hrozných krajín. Ľudí na Twitteri sa na nás potom pozerajú čudne, a to ma privádza k šialenstvu," dodal naopak tretí užívateľ. Dvojminútové video nazvané Bohovia vojny - Útok! zverejnilo čínske letectvo v sobotu. Za sprievodu dramatickej hudby na ňom sú vidieť bombardéry H-6.

"Sme obrancovia vzdušnej bezpečnosti našej vlasti. Máme sebadôveru a schopnosť kedykoľvek brániť bezpečnosť neba našej vlasti," napísalo čínske letectvo k zverejnenému videu. Video bolo zverejnené v čase, keď Čína usporiadala vojenské cvičenie v blízkosti Taiwanu v čase zvýšeného napätia kvôli návšteve vysokého amerického činiteľa na ostrove. Čína pokladá Taiwan za svoju odpadlícku provinciu.

Používatelia sociálnych sietí si rýchlo všimli, že najdramatickejšie zábery videa vyzerajú, že pochádzajú z filmov Transformers: Pomsta porazených, Skala a Smrť čaká všade. Čínska armáda tieto tvrdenia nijako nekomentovala.

Je to bežná prax

Kým oficiálne zdroje nekomentovali podobnosť videí, jeden zo zdrojov blízky armáde povedal čínskym novinám South China Morning Post, že je bežnou praxou tlačového oddelenia armády požičiavať si zábery z hollywoodskych filmov. "Takmer všetci dôstojníci na oddelení vyrastali na hollywoodskych filmoch, takže v ich mysliach majú americké vojnové filmy najlepší imidž," povedal zdroj.

Viac o téme: TransformersSkala
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu