Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ceny Emmy sú rozdané! FOTO Historické ocenenie pre Zendayu, kritika Trumpa aj testovanie naživo

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/The Television Academy and ABC Entertainment via A)

Dramatický seriál Boj o moc (Succession) a sitkom Schitt's Creek sa v nedeľu večer stali veľkými víťazmi 72. ročníka udeľovania amerických televíznych cien Emmy. Slávnostné odovzdávanie "televíznych Oscarov" prebehlo tentoraz virtuálne vzhľadom na koronavírusovú pandémiu. Ich držitelia za ne ďakovali cez internet z gaučov a kresiel svojich bytov. Ceremoniál sa tak podľa AP de facto konal na 130 miestach v desiatke krajín.

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémii Covidu-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu. 

Ceny Emmy sú rozdané!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/The Television Academy and ABC Entertainment via AP)

"Ahoj a vitajte na (odovzdávaní cien) pand-Emmy," zažartoval si v úvode Kimmel podľa agentúry AFP. "Nikto nepôjde porazený domov, pretože všetci už doma sú," zavtipkoval na začiatok slávnostného večera jeho americký moderátor Jimmy Kimmel. Na kameru tiež uistil divákov, že v publiku naozaj nikto nie je. "Samozrejme nemáme publikum. Toto nie je volebný míting MAGA, sú to Emmy," povedal Kimmel s odkazom na Trumpovú volebnú kampaň Make America Great Again (MAGA).

Niektorí z ocenených aj moderátor tiež vyzvali Američanov, aby išli voliť. Počas prenosu sa objavili aj odkazy na pandémiu Covidu-19, v ktorej sú USA najpostihnutejšiou krajinou. Napríklad americký herec Jason Sudeikis počas ohlasovania výsledkov kategórie komediálny seriál podstúpil test na koronavírus, ktorý mu tyčinkou sterom z nosa urobila priamo na pódiu v ochrannom obleku s rúškom a v rukaviciach zdravotná sestra.

Zendaya je držiteľkou historického prvenstva

Veľkú radosť prejavila herečka Zendaya, ktorá sa vo svojich 24 rokoch stala najmladšou víťazkou v kategórii najlepšia herečka v dráme. Vyslúžila si to stvárnením problematického dospievajúceho dievčaťa v dramatickom seriáli Eufória z prostredia stredoškolákov. Presadila sa tak v tvrdej konkurencii herečiek ako Jennifer Anistonová, Laura Linneyová či Olivia Colmanová.

Zendaya je tiež ešte len druhou černoškou ocenenou za výkon v dramatickej kategórii - pred ňou sa to podarilo v roku 2015 Viole Davisovej ocenenej za výkon v seriáli Vražedné práva. Zendaya sa o radosť z ceny podelila s priateľmi a príbuznými, s ktorými bola videná na videu urobenom podľa agentúry AP zrejme v hotelovej izbe. "Väčšinou neplačem, snažila som sa, aby ma to nepremohlo, bola to veľmi emocionálna chvíľa a ešte som tomu neverila," povedala herečka.

Zendaya získala cenu Emmy (Zdroj: Invision for the Television Academy/AP)
Zobraziť galériu (5)
Zendaya získala cenu Emmy (Zdroj: Invision for the Television Academy/AP)  (Zdroj: SITA/Invision for the Television Academy/AP)

Veľkí víťazi

Boj o moc si odniesol hlavnú cenu večera - za najlepší dramatický seriál - a triumfoval tiež v kategóriách najlepší scenár a najlepšia réžia. Ocenenie pre najlepšieho herca priniesol aj Jeremymu Strongovi. Tvorca seriálu Jesse Armstrong využil príležitosť aj ku kritike amerického prezidenta Donalda Trumpa za "mizerné" zvládnutie pandémie Covidu-19 v Spojených štátoch.

Veľké nadšenie vypuklo v Toronte, kde sa zhromaždili tvorcovia seriálu Schitt 's Creek. Kanadský sitcom získal deväť zlatých sošiek, vrátane ceny za najlepší komediálny seriál. Práve k jeho hercom Catherine O'Haraovej a Eugenovi Levymu smerovali ceny za najlepší herecké výkony v komediálnej sérii. Levyho syn Daniel bol navyše ocenený za scenár, podelil sa s otcom i o cenu za réžiu a získal ocenenie najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe.

Na snímke z videa herci Eugene Levy (vľavo) a Daniel Levy pózujú prostredníctvom videoprojekcie po tom, ako získali cenu Emmy za sitkom Schitt's Creek pri príležitosti slávnostného udeľovania 72. ročníka televíznych cien Emmy
Zobraziť galériu (5)
Na snímke z videa herci Eugene Levy (vľavo) a Daniel Levy pózujú prostredníctvom videoprojekcie po tom, ako získali cenu Emmy za sitkom Schitt's Creek pri príležitosti slávnostného udeľovania 72. ročníka televíznych cien Emmy  (Zdroj: TASR/Invision for the Television Academy/AP)

Pripomenuli sa dôvody tohtoročných protestov v USA

Niektorí čerství laureáti pripomenuli dôvody tohtoročných protestov proti policajnému násiliu a rasovej nerovnosti v USA. Napríklad americkej černošskej herečke Regine Kingovej, ktorá dostala Emmy pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe v minisérii za seriál Watchmen (Strážcovia), a Uzo Adubaová, ocenená za vedľajšiu rolu v minisérii Mrs. America, vzdali hold černošskej zdravotníčke Breonne Taylorovej. Tú zastrelila polícia v marci pri spornom zásahu v jej byte.

Na javisku v hale v Los Angeles, odkiaľ sa ceremónia prenášala v priamom prenose, sa objavilo len niekoľko celebrít, ktoré vyhlasovali víťaza. Ako prvá to urobila herečka Jennifer Aniston, ktorá virtuálne odovzdala cenu za najlepšiu herečku v komediálnej sérii O'Haraovej.

Jennifer Aniston počas odovzdávania cien Emmy
Zobraziť galériu (5)
Jennifer Aniston počas odovzdávania cien Emmy  (Zdroj: SITA/The Television Academy and ABC Entertainment via AP)

Sošky Emmy, udeľované americkou Akadémiou televízneho umenia a vied, bývajú označované za najvýznamnejšie televízne ceny sveta. Po prvý raz ich odovzdali v roku 1949 a tentoraz o ocenených hlasovaním rozhodovalo viac ako 25.000 členov akadémie.

Viac o téme: Ceny EmmyZendaya
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu