Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Film, o ktorom sa bude ešte veľa hovoriť: Netflix uverejnil súdnu drámu o legendárnom prípade

Snímka The Trial of the Chicago 7 boduje na všetkých frontoch Zobraziť galériu (3)
Snímka The Trial of the Chicago 7 boduje na všetkých frontoch (Zdroj: Netflix)

Kinematografia tento rok utŕžila hlbokú ranu a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa mala v blízkej budúcnosti opäť postaviť na nohy. Veľké filmové štúdiá minimalizujú svoje straty, a to aj za cenu toho, že sa vzdajú filmu, ktorý zafinancovali. Tak to bolo aj prípade The Trial of the Chicago 7, ktorý mnohí označujú za najlepší film tohto roka.

The Trial of the Chicago 7 mal pôvodne distribuovať do kín Paramount Pictures. Štúdio však nechcelo riskovať vysokú stratu a preto radšej film predalo streamovaciemu gigantu. Netflix za celý projekt zaplatil 56 miliónov a vyzerá to tak, že urobil jeden z najlepších obchodov v histórii. Nie je to však prvýkrát, čo takto Netflix nakupoval. 

Všade samé streamy

To z pohľadu diváka samozrejme nie je vôbec zlé. Za jednu sumu, ktorá je stále pomerne nízka, si môže na streamovacích platformách pozrieť množstvo filmov, pričom medzi nimi nechýbajú ani tie najväčšie, najlepšie či najočakávanejšie. 

Snímka The Trial of
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Netflix)

Problémom však je, že tento fakt si uvedomili všetci veľkí hráči na trhu. Disney už teraz premýšľa, ako sa postupne kompletne presunúť na svoju platformu Disney+ a tak to je v podstate u každého veľkého štúdia. 

Adela Vinczeová oslávila okrúhliny: FOTO Vyzerá skvelo! Od nosičky vody až na samý vrchol

Reálne teda hrozí, že o pár rokov budeme sledovať nové filmy už len z pohodlia svojho domova. Na tom by samozrejme nebolo nič zlé, ak si teda odmyslíme zánik kinosál ako takých a chýbajúcu kinokultúru. Problémom však je, že streamovacích platforiem bude príliš veľké množstvo a človek si jednoducho nebude môcť dovoliť platiť za všetky .

Režírovať mal Spielberg

Vráťme sa ale k snímke The Trial of the Chicago 7. Scenár k nej pred mnohými rokmi napísal oceňovaný Aaron Sorkin, ktorý sa podpísal pod také filmové skvosty, akými sú Sociálna sieť, Moneyball, Steve Jobs či Súkromná vojna pána Wilsona. Na režisérskej stoličke mal pred viac ako desiatimi rokmi sedieť slávny Steven Spielberg, no nakoniec sa celý projekt uložil k ľadu.

Snímka The Trial of
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Netflix)

Po tom, ako Sorkin nakrútil svoj režisérsky debut s názvom Molly’s Game, sa rozhodol, že The Trial of the Chicago 7 vdýchne život on sám. A o čom vlastne snímka je? Odohráva sa rok 1968, kedy silnie tlak Američanov na ukončenie krvavej vojny vo Vietname. Ľudia začali strácať trlezlivosť a ešte sa k tomu blížili aj prezidentské voľby.

Hviezda komédií rapídne schudla: FOTO Dovolenka s priateľom na pláži... Vyzerá fantasticky!

Súdny proces, ktorý sa zapísal do histórie

To, čo pôvodne vyzeralo ako pokojný protest v uliciach Chicaga proti zjazdu demokratov, sa nakoniec úplne zmenilo. Výsledkom bola veľká vlna násilia a krvavé strety s políciou. Organizátori protestov, vrátane Abbieho Hoffmana, Jerryho Rubina, Toma Haydena a Bobbyho Sealea, boli obvinení z podnecovania nepokojov. Tak sa začína jeden z najznámejších súdnych procesov v dejinách.

Pokiaľ ste teda film ešte nevideli, rozhodne by ste mu malu dať šancu. Excelujú v ňom nielen herci, ale aj kamera či samotná hudba. Súdnej dráme nechýbajú ani vtipné momenty či skvelé výkony vedľajších postáv. Všetko samozreje vychádza zo skutočných udalostí. Pokiaľ teda máte v blízkej budúcnosti na pláne filmový večer, The Trial of the Chicago 7 je vynikajúcou voľbou na sledovanie. 

Viac o téme: FilmNetflixThe Trial of the Chicago 7
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu