Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Z nádejného futbalistu skvelý herec: Postavy zloduchov mu sedia najviac

Ed Harris
Ed Harris (Zdroj: SITA)

Americký herec Ed Harris, ktorý sa narodil 28. novembra 1945, nepatrí medzi najväčších hollywoodskych lámačov sŕdc ani najsilnejších superhrdinov. Jeho tvár však diváci dobre poznajú, či už z rolí kladných hrdinov alebo zloduchov.

Zaujal ako protivník Seana Conneryho a Nicolasa Cagea v akčnej Skale, organizátor záchrany v Apolle 13 alebo v titulnej úlohe životopisného dráme o americkom modernom maliarovi Jacksonovi Pollockovi, ktorú aj sám režíroval.

Rodák z Englewood v štáte New Jersey na strednej škole vynikal v americkom futbale a čakalo sa, že urobí veľkú kariéru aj v univerzitnom športe. Mladý Ed v sebe však objavil herecký talent a vášeň pre divadlo a osud ho nakoniec zavial úplne iným smerom. Začínal na menších scénach, od 80. rokov minulého storočia dostával stále viac príležitosti aj pred televíznou kamerou a časom si ho všimol aj Hollywood. K prvým výraznejším rolám patrila tá v sci-fi Priepasť z roku 1989.


Mohlo by vás zaujímať: Najskôr veľké prekvapenie, teraz odchod: Má toho David Attenborough už dosť?


Okrem Skaly a Apolla 13 (za ktoré si vyslúžil okrem iného nomináciu na Oscara) sa preslávil aj rolou básnika umierajúci na AIDS v Hodinách režiséra Stephena Daldryho z roku 2002. Zaujal tiež v americkom snímke Nepriateľ pred bránami z roku 2001, kde stvárnil nemeckého majora Erwina Königa, protivníka legendárneho sovietskeho ostreľovača Vasilija Zajceva počas bojov o Stalingrad.

Zlatá soška od filmovej akadémie mu síce unikla, inak má ale na svojom konte množstvo cien, vrátane Zlatého glóbusu, ktorý dostal za úlohu senátora Johna McCaina v televíznom snímke Prezidentské voľby (2012). Najnovšie hral Harris v pokračovaní leteckého Top Gunu, ktorého uvedenie odložila pandémia koronavírusu na budúci rok.

Viac o téme: Ed Harris
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu