Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Protivná Blažejová z Nemocnice na okraji mesta: FOTO Takto vyzerá po rokoch... Večne šarmantná!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Česká televize / Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil)

Šarmantná herečka Hana Maciuchová, ktorá sa narodila 29. novembra 1945 v Šternberku pri Olomouci, má na konte nespočetné množstvo divadelných, televíznych i filmových úloh. Diváci si ju obľúbili napríklad ako copatú Aničku z Krkonošských rozprávok alebo noblesnú Miriam, stredoškolskú učiteľku z Ulice. Náročný svet každodenného seriálu ale už pred rokmi opustila a pred kamerou sa objavuje len zriedkavo. Českí diváci ju ale stále môžu vídať naživo v divadle.

"Som vo veku, kedy si môžem svoj čas dirigovať sama... Bohužiaľ teraz sa veľa práce robí vo veľmi vypätom čase, tak sa určitým veciam vyhýbam a neberiem ich. Mám iba divadlo," zverila sa pred časom v novinách herečka, ktorá už skoro polstoročie patrí k oporám súboru českého Divadla na Vinohradoch. Hosťuje ale aj na iných scénach.

Marek Adamczyk a Hana Maciuchová vlani v predstavení Vinohradská sto desátá (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (4)
Marek Adamczyk a Hana Maciuchová vlani v predstavení Vinohradská sto desátá (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Divadelné nadanie zdedila Maciuchová po rodičoch, nadšených ochotníkoch, neskôr vyštudovala pražskú DAMU a po pár sezónach strávených v (na začiatku normalizácie nakoniec zrušenom) Divadle Za bránou nastúpila v roku 1971 na Vinohrady. Tu stvárnila rad najmä tragikomických rolí. K takýmto patrila Líza z Obchodníka s dažďom či - to ale mimo Vinohradskú scénu - Martu z Kto sa bojí Virginie Woolfovej. Rada spomína na Roxanu v Cyranovi z Bergeracu či Markétka v Majstrovi a Markétce.

Zahrala si množstvo rolí vo filmoch i seriáloch

Množstvo príležitostí jej tiež ponúkol film. Prvýkrát sa objavila v snímke slovenského režiséra Štefana Uhera Organ z roku 1964. Neskôr ju diváci mohli vidieť napríklad v Balíkovej psychologickej sonde V každej izbe žena. Veľkú charakternú úlohu jej priniesol Skalského film o Karlovi Čapkovi Člověk proti zkáze z roku 1989, kde stvárnila Oľgu Scheinpflugovú. Zahrala si aj v Samotároch Davida Ondříčka, najnovšie ju diváci mohli vidieť v drobnejšej role vo filme Tátova volha.

Takto vyzerá Hana Maciuchová po rokoch (Zdroj: Photo © CinemArt)
Zobraziť galériu (4)
Takto vyzerá Hana Maciuchová po rokoch (Zdroj: Photo © CinemArt)  (Zdroj: Photo © CinemArt)

Veľkú popularitu jej okrem inscenácií a rozprávok priniesli tiež televízne seriály. V 70. a 80. rokoch minulého storočia hrala napríklad Olinku v Žene za pultom, ako železničiarska dcérka sa objavila v dynastii Novákov, hrala v Chalupároch, v seriáloch Synovia a dcéry Jakuba sklára, Dnes v jednom dome či v Nemocnici na kraji mesta i v jej pokračovaní alebo 30 prípadoch majora Zemana. Deti si obľúbili najmä jej copatú a papuľnatú slúžku Aničku z Krkonošských rozprávok.

Hana Maciuchová v seriáloch (zľava) Žena za pultom, Nemocnica na okraji mesta a Krkonošské rozprávky (Zdroj: Photo © Miloš Schmiedberger, Photo © Česká televize / Vlasta Gronská, Photo © Česká televize / Ivan Minář)
Zobraziť galériu (4)
Hana Maciuchová v seriáloch (zľava) Žena za pultom, Nemocnica na okraji mesta a Krkonošské rozprávky (Zdroj: Photo © Miloš Schmiedberger, Photo © Česká televize / Vlasta Gronská, Photo © Česká televize / Ivan Minář)  (Zdroj: Photo © Miloš Schmiedberger, Photo © Česká televize / Vlasta Gronská, Photo © Česká televize / Ivan Minář, )

Jej manželom bol dvadsať rokov, až do svojej smrti v roku 1993, herec Jiří Adamíra, manželstvo zostalo bezdetné.

Viac o téme: Hana Maciuchová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu