Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Smutná správa! Zomrela legenda českej televíznej tvorby: Natočil Chalupárov či Cirkus Humberto

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © Archiv TV Nova)

Vo veku 90 rokov zomrel v nedeľu český filmový a televízny režisér František Filip. Natočil seriály ako seriály Tři chlapi v chalupě, F. L. Věk či Chalupáři alebo napríklad film Utrpení mladého Boháčka, Kočár nejsvětější svátosti s Janom Werichom či Ikarův pád, v ktorom exceloval Vladimír Menšík. Na konte má celkovo stovky televíznych relácií a filmov.

Režisér František Filip bol legendou českej televíznej tvorby a neuveriteľne plodný režisér. Len televíznych filmov možno s jeho menon v Česko-slovenskom filmovej databáze (ČSFD) napočítať vyše 100 a seriálov cez 20. Točil aj na Barrandove a v neposlednom rade bol uznávaným autorom adaptácií dramatických a prozaických predlôh domácej a svetovej klasiky pre televízne obrazovky. Celkom natočil okolo 600 dramatických, hudobných a zábavných televíznych relácií.

Televízne seriály z jeho dielne boli väčšinou divácky veľmi obľúbené. Tvoril ich s renomovanými scenáristami, ako sú Jiří Hubač, Otto Zelenka, Václav Pavel Borovička, Oldřich Daněk a Jaroslav Dietl a obsadzoval českými hereckými hviezdami. Ich zlatú éru začal v 60. rokoch Tromi chlapmi v chalupe, ktorým ešte predchádzal bábkový Ferdo Mravec. 

Najpopulárnejšie diela Filipa

V 80. rokoch na ich ohlas Filip nadviazal okrem iného v seriáloch Dnes v jednom dome, Dobrá voda, Zlá krv či Cirkus Humberto, v rokoch 90. nakrútil napríklad Náhrdelník. Naposledy svoje režisérske umenie divákom predviedol v cykloch Nadmerné maličkosti a 3 plus 1 s Miroslavom Donutilom alebo v komédii Tři dámy s pistolí (2004).

Lubomír Kostelka, František Filip v 3 plus 1 Miroslava Donutila (Zdroj: Photo © Česká televize / Pavla Černá)
Zobraziť galériu (3)
Lubomír Kostelka, František Filip v 3 plus 1 Miroslava Donutila (Zdroj: Photo © Česká televize / Pavla Černá)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Pavla Černá)

Z filmov, ktoré Filip nakrútil, patrí k najpopulárnejším Utrpení mladého Boháčka s Pavlom Landovským, Kočár nejsvětější svátosti s Janom Werichom a Jaroslava Adamová či Ikarův pád, v ktorom exceloval Vladimír Menšík, a nadväzujúce Tažní ptáci či Nezralé maliny. Okrem iného je tiež autorom prepisov opery Provdaná nevěsta a operety Netopír.

Jeho seriály i filmy sú dodnes kvôli obľube reprízované

Väčšina Filipových seriálov i rad filmov je dodnes v televízii s úspechom reprízovaných  Patrí k nim napríklad komediálny Chalupáři o strete mestského a vidieckeho životného štýlu, ktorým dominuje najmä herecké výkony komediálneho tria Jiří Sovák, Josef Kemr a Jiřina Bohdalová, Sňatky z rozumu a Zlá krev podľa románov Vladimíra Neffa či obrodenecká F. L. Věk, ktorý však mohol byť začať populárny až po zmene režimu, lebo ho komunisti zakázali.

Veľakrát nakrútil tiež veľmi náročné a nákladné projekty. Napríklad v seriáli Cirkus Humberto, ktorého dej sa odohráva v najrôznejších kútoch Európy, v Rusku, Perzii a v Carihrade, účinkovalo viac ako sto hlavných hercov, niekoľko tisíc komparzistov, špička českých a svetových artistov, cvičiteľov a zvierat.

Pavel Mang a František Filip pri natáčaní Cirkusu Humberto (Zdroj: Photo © Česká televize / Jaromír Komárek)
Zobraziť galériu (3)
Pavel Mang a František Filip pri natáčaní Cirkusu Humberto (Zdroj: Photo © Česká televize / Jaromír Komárek)  (Zdroj: Photo © Česká televize / Jaromír Komárek)

K filmu sa dostal cez amatérske divadlo, získal viacero cien

Filip sa narodil 26. decembra 1930 v Písku. K filmu sa dostal cez amatérske divadlo a študovať na FAMU začal až ako dvadsaťročný v roku 1950. Jeho prvou ročníkovou snímkou ​​bol dokument Ústredné bábkové divadlo. O štyridsať rokov neskôr sa na školu vrátil ako profesor a svoje skúsenosti odovzdal mnohých študentom réžie.

Za svoje dielo získal viacero cien, napríklad v roku 1994 bol prvým, kto bol uvedený do Dvorany slávy vtedajšej televíznej ankety popularity TýTý. V roku 2017 mu bola udelená Cena Thálie za šírenie divadelného umenia v televízii. Už v roku 2011 napríklad prevzal Cenu Vladislava Vančuru za dlhoročnú kultiváciu televíznej tvorby a podiel na jej premene v umeleckej odvetví.

Viac o téme: ChalupářiFrantišek Filip
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu