Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ľadová kráska a nebezpečná rebelka: Legendárna Bonnie oslavuje! Zažiarila aj po boku Jacka Nicholsona

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

Postava štíhlej rebelky v rádiovke v kultovej gangsterke Bonnie a Clyde z nej urobila idol mladej generácie konca 60. rokov. Americká herečka Faye Dunaway, narodená 14. januára 1941, zažiarila v detektívnej dráme Čínska štvrť či v Tichej dohode režiséra Elii Kazan. A ku zhruba stovke filmových úloh časom pridala aj príležitostnú réžiu.

Ľadovo krásna blondína s talentom stvárniť silné a neústupné ženské typy bola zdatnou partnerkou mužským hereckým esám svojej doby. So Stevom McQueenom si zahrala v kriminálnej dráme Prípad Thomasa Crowna (1968), v Tichej dohode (1969) bol jej partnerom Kirk Douglas, v antiwesterne Malý veľký Muž (1970) jej sekundoval Dustin Hoffman, v Čínskej štvrti (1974) hrala s Jackom Nicholsonom a v dráme Tri dni Kondora (1975) zase s Robertom Redfordom.

Jej divokosť je aj moja

"V živote som sa necítila v úlohe tak dobre, ako keď som hrala Bonnie. Jej divokosť je aj moja," vyhlásila o úlohe gangsterovej priateľky, ktorá ju preslávila a prinútila mladé diváčky, aby húfne odkladali džínsy a zúrivo zháňali rádiovku, sveter a dlhú sukňu. Táto gangsterka z dielne režiséra Arthura Penna z roku 1967 o legendárnej lupičskej dvojici je považovaná za jeden z medzníkov v histórii amerických filmov a Dunawayovej vyniesla prvú nomináciu na Oscara.

Druhú inkasovala za pôsobivú kreáciu osudovej ženy v psychologickej dráme s detektívnou zápletkou Čínska štvrť, ktorú nakrútil Roman Polanski. Pozlátená soška k nej putovala za rolu ambicióznej riaditeľky televíznej spoločnosti v satire na "seznáciechtivé spravodajstvo" s názvom Televízna spoločnosť režiséra Sidneyho Lumeta z roku 1976.

Život na základniach a úspešný debut

Dcéra armádneho dôstojníka Dorothy Faye Dunaway sa narodila 14. januára 1941 v meste Bascom na Floride a v detstve trávila čas na rôznych základniach v Spojených štátoch a v Nemecku. Od štyroch rokov chodila na balet, klavír a spev.

S bývalým manželom Terrym O'Neillom. (Foto: SITA/AP/Erica Lansner)
Zobraziť galériu (2)
S bývalým manželom Terrym O'Neillom. (Foto: SITA/AP/Erica Lansner)  (Zdroj: SITA/AP/Erica Lansner)

Po štúdiu divadelného umenia na Bostonskej univerzite ju do tajov herectva zasväcoval Elia Kazan v newyorskom Lincolnovom centre. Nasledoval úspešný debut na Broadwayi a prvý filmový angažmán (Keď prichádza noc). V 70. rokoch tiež excelovala ako intrigánska Mylady v snímkach o troch mušketieroch.

Poboku Deppa aj Marlona Branda

Časom jej zverovali stále vyzretejšie role, počnúc biografickou drámou o živote hereckej legendy Joan Crawfordovej s názvom Drahá mamička (1981). Zaujímavá bola úloha spoločníčky alkoholika Charlesa Bukowského v snímke Štamgasti z roku 1987. V divadle hrala napríklad v hre Električka do stanice túžba. A aplauz divákov aj kritikov zožal portrét opernej speváčky Marie Callasovej v predstavení Master Class.

V 90. rokoch sa objavila v tragikomédii Arizona Dream (1992) Emila Kusturicu ako starnúca milenka po boku Johnyho Deppa. Rovnako s Deppom a s Marlonom Brandom hrala v snímke Don Juan DeMarco (1994). V Johanke z Arku Luka Bessona (1999) zase stvárnila Jolandu Aragonskú.

Ako producentka a scenáristka v roku 1995 vydala svoje pamäti s názvom Looking For Gatsby a rok potom získala svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy. Po romanci, okrem iného s Marcellom Mastroiannim, sa dvakrát vydala, najskôr za speváka Petera Wolfa a potom za fotografa Terryho O'Neilla, s ktorým má syna Liama.

Viac o téme: Jack NicholsonFaye Dunaway
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu