Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Herec, ktorý preferoval byť antihrdinom: Vo veku 69 rokov podľahol zákernej chorobe

Jean-Pierre Bacri
Jean-Pierre Bacri (Zdroj: profimedia)

Vo veku 69 rokov zomrel francúzsky herec a scenárista Jean-Pierre Bacri. Stanici BFM TV to oznámil umelcov agent. Držiteľ niekoľkých francúzskych filmových cien César Bacri podľahol rakovine.

Bacri sa narodil v roku 1951 na severe Alžírska. Na začiatku 60. rokov sa s rodinou presťahoval do Francúzska, na striebornom plátne i na divadelných doskách sa prvýkrát objavil v 80. rokoch. V tejto dobe sa stretol aj so svojou neskoršou partnerkou, režisérkou a scenáristkou Agnès Jaouiovou, s ktorou spolupracoval na rade divadelných hier a filmov. Ich posledná snímka - komédia Place publique (Verejné miesto) - bola do francúzskych kín uvedená v roku 2018.

V 90. rokoch získal spoločne s Jaouiovou prvú divadelnú Moliérovu cenu a za scenár ku komédii režiséra Alaina Resnaisa Smoking/No Smoking tiež Césara. Túto cenu za scenár získal ešte niekoľkokrát, jedného Cézara dostal za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Zo spolupráce Jaouiovej a Bacriho vzišla aj melancholická komédia Každý to rád inak z roku 2000, kde Bacri okrem spracovania oceneného scenára stvárnil aj jednu z rolí.

Film bol nominovaný aj na Oscara. Francúzski diváci Bacriho poznajú hlavne z rolí mrzútov. "Nedokážem hrať nikoho iného než Bacriho, pretože som Bacri... Preferujem antihrdinu," povedal herec v roku 2017 denníku Le Parisien.

Viac o téme: Jean-Pierre Bacri
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu