Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ešte nikdy ste sa necítili takí starí: Tieto filmy oslavujú 20 rokov od svojej premiéry

Záber z filmu Harry Potter a Kameň mudrcov
Záber z filmu Harry Potter a Kameň mudrcov (Zdroj: Repro foto YouTube/Pavy)

Aj vy sa často prichytíte pri vete, že život plynie stále rýchlejšie a rýchlejšie? Rozhodne nie ste sami. Mnoho ľudí zostane zakončených, keď zistia, koľko rokov prešlo od premiéry ich obľúbených filmov. My sme sa pozreli na tie, ktoré dorazili do kín presne pred 20-timi rokmi. Musíme vás ale varovať - je pravdepodobne, že sa ešte nikdy nebudete cítiť takí starí, ako po prečítaní tohto zoznamu.

Rýchlo a zbesilo

Mladý Brian O'Connor (Paul Walker) navštívi bar, ktorý patrí kráľovi nelegálnych mestských pretekov Dominicovi Torretovi (Vin Diesel). Tu sa najskôr dostane do sporu s členom Torretovej bandy a vzápätí Dominicovi navrhne, že by chcel tiež jazdiť. A zvyšok je už história.

Legendárny herec bol na pokraji smrti: Tohto sa vzdal a navždy mu to zmenilo život

Snímka Rýchlo a zbesilo naštartovala jednu z finančne najúspešnejších filmových sérií všetkých čias. Deviatej časti sme sa mali dočkať ešte minulý rok, nakoniec sa jej premiéra pre pandémou posunula až na máj 2021.

Pán Prsteňov: Spoločenstvo prsteňa

Pán Prsteňov je právom označovaný ako jedna z najlepších filmových trilógií všetkých čias. Prvej časti sme sa dočkali presne pred dvadsiatimi rokmi. Režisér Peter Jackson vytvoril unikátny historický epos, ktorý dokázal strhnúť ľudí po celom svete.

Ako jeden z mála dokázal vytvoriť projekt, ktorý dokázal uspokojiť nielen skalných fanúšikov knižnej predlohy, ale aj tých, ktorí o Pánovi Prsteňov pred návštevou kniha vôbec nepočuli. Prvá časť trilógie získala okrem sŕdc divákov aj štyri Oscary. 

Harry Potter a Kameň mudrcov

Pred dvadsiatimi rokmi sa začal písať aj filmový príbeh legendárneho mladého čarodejníka. Harry Potter je dnes už kultovou záležitosťou, ktorá strhla celú jednu generáciu a deti opäť raz prinútila čítať knihy.

Preslávil ho profesor Snape či záporák Hans Gruber: Od smrti Alana Rickmana ubehlo päť rokov

Prvý filmový diel s podtitulom Kameň mudrcov nakrútil režisér Chris Columbus (Sám Doma, Otec v sukni) a o ikonickú hudbu, ktorú pozná každý na svete, sa postaral John Williams. Harry Potter sa dočkal celkovo ôsmich filmov, pričom posledný sa do kín dostal pred desiatimi rokmi. 

Dannyho jedenástka

Danny Ocea je „zlodej“ vysokého rangu. Hľadá vzrušenie vo víťazstve nad zložitými bezpečnostnými systémami. Krátko po prepustení z väzenia dá dohromady „jedenástku“ mužov, s ktorými chce naraz prepadnúť tri kasína úlisného Terryho Benedicta.

O skvelý remake filmu z roku 1960 sa postaral režisér Steven Soderbergh a pred dvadsiatimi rokmi s ním slávil v kinách obrovský úspech. O tom svedčí aj fakt, že z projektu sa nakoniec stala úspešná trilógia. 

Shrek

Odvážny Shrek pátra so svojím kamarátom, sympatickým a chvastounským oslom po krásnej a divokej princeznej Fione. Za jej záchranu chce od intrigána Lorda Farquadda získať späť svoju milovanú bažinu, v ktorej má konečne pokoj od ľudí.

Spoveď Atkinsona o jeho slávnej úlohe Mr. Beana: Hrať ho je veľmi stresujúce... To nie je všetko

Shrek priniesol revolúciu vo svete animovaných filmov. Spojil totiž množstvo legendárnych rozprákových postáv do jedného bláznivého príbehu, ktorý si obľúbili nielen deti, ale aj dospelí. Po dvoch desiatkach rokov sa štúdio DreamWorks pohráva s rebootom celej série.

Denník Bridget Jonesovej

Bridget Jonesová je 31-ročná sympatická Angličanka, ktorá okrem toho, že zaháňa osamelosť cigaretami, alkoholom a množstvom nezdravého jedla, má zvláštny talent na trapasy. A potrebuje si nájsť muža.

Uletnú komédiu Denník Bridget Jonesovej si zamilovali ženy po celom svete a z herečky Renée Zellweger obrovskú hviezdu. Snímka sa dočkala ďalších dvoch pokračovaní, no svoju filmovú cestu začala písať ešte v roku 2001.

Viac o téme: Harry PotterShrekRýchlo a zbesiloDannyho jedenástkaDenník Bridget JonesovejPán Prsteňov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu