Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aj vy už máte všetkého vyše hlavy? Oddýchnite si pri našom výbere pohodových filmov

Záber z filmu Paddington 2
Záber z filmu Paddington 2 (Zdroj: StudioCanal)

Určite to dobre poznáte - v práci sa to na vás valí z každej strany, doma nemáte ani na chvíľku pokoj a ešte k tomu tu máme pandémiu, ktorej koniec je v nedohľadne. Aj napriek tomu, že ste momentálne na roztrhanie, pokúste na malý okamih zastaviť a vypnúť. Stačia aj dve hodiny a vy sa budete cítiť oddýchnutí a pripravení dokončiť, čo ste začali. A ako lepšie vyplniť oddychový čas, ak nie dobrým pohodovým filmom?

Big Lebowski (1998)

Jeff "Dude" Lebowski je najlenivejším mužom okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktail Biely medveď, marihuanu a svoj koberec. Spokojne trávi dni povaľovaním, až kým mu dvaja gangstri tento koberec nezničia. Pomýlia si totiž Dudea s jeho milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy márnotratnej milionárovej manželky. Keď sa rozhnevaný Dude vydá do domu veľkého Lebowskeho hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec, začína sa príbeh vtipne varírujúci príbehy z detektívok a film noir.

KORONAVÍRUS ovplyvnil aj slovenský film: Nikto nevie, aký bude tento rok! Premiéry však máme pripravené

Dude sa má stať prostredníkom medzi milionárom a vydieračmi, ktorí uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje keď sa povaľačský antihrdina rozhodne spolu so svojimi kamarátmi - katolíckym Poliakom sláviacim židovské sviatky Waltrom a prihlúplym Donnym - obom stranám vyfúknuť spod nosa milión dolárov.

Ghost Dog - Cesta samuraja (1999)

Jim Jarmusch patrí k najznámejším predstaviteľom nezávislého filmu u nás. Film Ghost Dog - Cesta samuraja je zo všetkých jeho diel najkomerčnejší a ide o zábavnú paródiu na gangsterky. Hlavným hrdinom filmu je záhadný nájomný vrah v službách talianskej mafie, riadiaci sa filozofiou japonských samurajov.

Ghost Dog žije na streche opustenej budovy vo vlastnoručne vyrobenej chatrči na okraji New Yorku, obklopený kŕdľom vtákov. V samurajskej terminológii znamená Ghost Dog bojovník, zabijak, ktorý vie splynúť s nocou a nikým nespozorovaný zasadiť smrtiaci a nečakaný úder. I zabijak sa však po čase môže stať nepohodlným. Na Slovensku môžete film nájsť aj pod označením Ghost Dog: Nemilosrdný zabijak.

Šéf (2014)

Celý film sa točí okolo šéfkuchára Carla Caspera (Jon Favreau), ktorý náhle skončí s prácou v prominentnej a noblesnej reštaurácii v Los Angeles. K tomuto ráznemu kroku je v podstate donútený, pretože zo strany vlastníka reštaurácie (Dustin Hoffman) necíti podporu a je nútený robiť jedlo stroho a jednoducho, bez akejkoľvek kreativity, ktorou je preslávený.

Kedysi príťažlivý búrlivák má 80: FOTO Život plný alkoholu a drog... Priznanie, čo ho k tomu viedlo

Po tomto rozhodnutí premýšľa, ako ďalej naložiť so svojím pracovným životom. Spoja svoje sily so svojou bývalou manželkou (Sofia Vergara), s kamarátom (John Leguizamo) a synom a založí pojazdnú reštauráciu, respektíve bistro v dodávke. Vďaka tomuto nápadu Carl znova "naštartuje" svojou vášeň pre kuchyňu - a začne sa konečne radovať zo života a z lásky.

Pred súmrakom (2004)

V polovici 90. rokov sa Jesse a Celine stretli vo vlaku z Budapešti do Viedne, kde spoločne prežili niekoľko hodín, ktoré zásadne poznačili ich ďalší život. Rozišli sa sľubom, že sa znovu stretnú vo Viedni po šiestich mesiacoch. Stretli sa až o deväť rokov neskôr. Tentoraz v Paríži, kde spisovateľ Jesse v kníhkupectve predstavuje svoj prvý román. Keď postupne odpovedá na otázky týkajúce sa jeho novej knihy, je čím ďalej viac evidentné, že jeho prvotina rozpráva v upravenej verzii o deväť rokov starej viedenskej romanci.

Uprostred jednej z odpovedí potom Jesse uvidí, že v kníhkupectve stojí Celine. Radostne aj trochu s rozpakmi sa pozdravia. Obaja cítia, že si toho musia veľa povedať, a vyrazia spolu na niekoľkohodinovú prechádzku Parížom, ktorá trvá až do chvíle, než Jesse musí na letisko stihnúť lietadlo do miesta ďalšieho predstavovania svojej novej knihy.

Amélia z Montmartru (2001)

23-ročná krásna a osamelá servírka Amélia náhodou objaví starú plechovú škatuľu s detskými "pokladmi". Podarí sa jej nájsť majiteľa a anonymne mu ju doručiť. Úspešná odozva ju privedie na myšlienku podobne ovplyvniť aj životy ostatných ľudí okolo seba. Amélia dospeje k poznaniu, že môže pomáhať zlepšiť a napravovať okolitý svet.

Predovšetkým však vysiela signály nesmelému mladíkovi Ninovi, ktorého koníčkom je zbieranie zahodených portrétnych snímok z fotoautomatov. V mori dobrých skutkov sa osud usmeje i na ňu. Konečne sa jej splní veľký sen o láske.

Magic Mike: Bez nohavíc 2 (2015)

Tri roky potom, čo Mike na vrchole svojej kariéry ukončil dráhu striptéra, sú aj ďalší Králi Tampy pripravení zavesiť toto povolanie na klinec. Chcú tak však urobiť svojou vlastnou cestou - posledným dychberúcim predstavením na Myrtle Beach.

Exmanželka búrliváka Sheena: Preslávila ju bondgirl, v Česku sa liečila slivovicou

A to aj s legendárnym Magic Mikeom. Na ceste za ich poslednou show, na ktorej si urobia niekoľko prestávok v Jacksonville a Savane, aby obnovili staré priateľstvá a spoznali nových ľudí, sa naučia nové triky a prekvapivým spôsobom dajú zbohom vlastnej minulosti.

Paddington 1 & 2 (2014 a 2017)

Príbeh pre celú rodinu rozpráva zážitky zvláštneho „peruánskeho" medvedíka, ktorý so záujmom pre všetko britské pricestuje do Londýna, lenže sa tak trochu stratí a zostane sám na stanici Paddington. Jeho cesta sa skríži s rodinou Brownovcov, ktorí mu ponúknu dočasné útočisko. Ich rutinný život sa krátko nato radikálne zmení. Kde je totiž prítomný medvedík Paddington, tam čakajte poriadne dobrodružstvo. 

Pokračovanie z roku 2017 pokračovalo v úspešnom trende prvej časti. Milý príbeh, rozkošný hlavný hrdina a farebné prostredie vyústili do nadšených kritík. Paddington 2 sa svojho času stal jedným z mála filmov, ktorý sa mohol pochváliť 100 % hodnoteniami na webovej stránke Rotten Tomatoes. 

Viac o téme: Big LebowskiPred súmrakomAmélia z MontmartruMagic MikePaddingtonGhost DogŠéf
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu