Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

ZVRAT v prípade Weinsteina: Bývalý producent žiada nový proces! TOTO sú jeho dôvody

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Richard Drew)

Bývalý hollywoodsky producent Harvey Weinstein požiadal newyorský odvolací súd o zrušenie vlaňajšieho rozsudku, na základe ktorého bol poslaný na 23 rokov do väzenia kvôli sexuálnemu napadnutiu a znásilnenia. Šesťdesiatdeväťročný Weinstein sa chce domôcť nového procesu, uviedla agentúra Reuters.

Weinstein tvrdí, že manhattanský sudca sa dopustil niekoľkých chýb, kvôli ktorým o jeho vine nerozhodovala nestranná porota. Weinsteina poslal vlani v marci sudca James Burke do väzenia za to, že v roku 2006 sexuálne napadol svoju asistentku Mimi Haleyi a v roku 2013 znásilnil ašpirujúci herečku Jessicu Mann.


Mohlo by vás zaujímať: Šokujúce VIDEO, Weinsteinova obeť zverejnila záznam: Po flirte ma znásilnil!


Weinstein predložil sedem argumentov

Obžalovaný popieral, že by došlo k akýmkoľvek sexuálnym stykom bez súhlasu oboch strán. Jeho aféry pritom v roku 2017 odštartovali kampaň proti sexuálnemu obťažovaniu #MeToo. Weinstein v žiadosti o zrušenie rozsudku predkladá sedem argumentov vrátane toho, že jedného z porotcov právnici obžalovaného označili za hrubo nekompetentného a že uložený trest je údajne prehnane tvrdý.

Foto: SITA/AP/John Minchillo
Zobraziť galériu (3)
Foto: SITA/AP/John Minchillo  (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

Weinsteinovi právnici sa tiež domnievajú, že ich mandantovi bola upretá prezumpcia neviny, keď sudca Burke umožnil porote vypočuť svedectvo troch žien, ktoré tvrdili, že ich Weinstein napadol. Ich tvrdenia pritom nevyústili do obvinenia z trestného činu. Weinstein sa chce okrem iného domôcť zbavenia obvinenia zo znásilnenia, pretože tento údajný prečin sa stal pred dlhou dobou. Nový súdny proces by sa podľa neho mal týkať iba menej závažného sexuálneho prečinu.

Hrozí mu až 140 rokov väzenia

Aj keby Weinstein so žiadosťou uspel, naďalej čelí ďalším obvineniam vrátane znásilnenia najmenej piatich žien v rokoch 2004 až 2013 v Los Angeles. Weinsteinovi v prípade usvedčenia hrozí až 140 rokov väzenia. Zo sexuálneho nátlaku či znásilnenia obvinili Weinsteina desiatky žien, väčšina z týchto prípadov je však premlčaná.

Foto: SITA/AP
Zobraziť galériu (3)
Foto: SITA/AP  (Zdroj: SITA/AP)

Weinstein mal v marci 2020 pozitívny test na koronavírus. Bývalého producenta obvinilo v posledných rokoch zo sexuálnych útokov viac ako 80 žien, medzi nimi hviezdy ako Angelina Jolie, Ashley Judd, Uma Thurman a Salma Hayek.

Viac o téme: Harvey Weinstein
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu