Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zomrela oscarová herečka Olympia Dukakisová: Filmovou hviezdou sa stala vo veku, kedy iní tápajú

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Netflix)

Vo veku 89 rokov zomrela v sobotu herečka Olympia Dukakisová, ktorá získala Oscara za rolu matky v romantickej komédii Pod vplyvom splnu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na jej agenta Allisona Levyho.

Dukakisová sa narodila gréckym prisťahovalcom. Venovala sa hlavne divadlu, a to ako herečka aj režisérka. Vo filme sa preslávila až v 56 rokoch práve v snímke Pod vplyvom splnu, kde si jej dcéru zahrala speváčka Cher. Dukakisová si odniesla Oscara za vedľajšiu rolu a Cher za hlavnú. 

Olympia Dukakis drží Oscara za rolu v snímke Pod vplyvom splnu (Zdroj: SITA/AP Photo/Lennox Mcleondon, File)
Zobraziť galériu (4)
Olympia Dukakis drží Oscara za rolu v snímke Pod vplyvom splnu (Zdroj: SITA/AP Photo/Lennox Mcleondon, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lennox Mcleondon, File)

Neskôr si zahrala tiež vo filmoch Podnikavé dievča, Oceľové magnólie, Kto to hovorí, Mocná Afrodité alebo Opus pána Hollanda. Venovala sa však aj televízii a v rokoch 1991, 1998 a 1999 bola tiež za svoje televízne role nominovaná na cenu Emmy.

K tomu, že sa stala filmovou hviezdou až vo veku, kedy veľa herečiek ťažko hľadá dobré role, povedala Dukakisová v roku 2012 v rozhovore s novinami Guardian: "Kto vie ako sa to stalo? Šanca, osud alebo trochu oboje. Ale som veľmi rada, že som urobila Pod vplyvom splnu. Znamenalo to, že som sa ďalší deň prebudila a konečne som bola schopná zaplatiť účty."

Olympia Dukakis a Danny Aiello v snímke Pod vplyvom splnu (Zdroj: Photo © 1987 United Artists)
Zobraziť galériu (4)
Olympia Dukakis a Danny Aiello v snímke Pod vplyvom splnu (Zdroj: Photo © 1987 United Artists)  (Zdroj: Photo © 1987 United Artists)

Herečkou túžila byť od detstva, kvôli rodičom však vyštudovala fyzikálnu terapiu

Dukakisová túžila byť herečkou od detstva, rodičia trvali na praktickejšom vzdelaní. Vyštudovala preto fyzikálnu terapiu a pracovala v nemocniciach v Marmete v Západnej Virgínii a v Bostone. Nakoniec však zvíťazilo herectvo.

Manželom Dukakisovej bol filmový herec Louis Zorich, ktorý zomrel v roku 2018. Mali spolu dvoch synov a dcéru. Stala sa tiež babičkou, celkovo mala štyri vnúčatá. Bratrancom Dukakisovej bol neúspešný kandidát demokratickej strany na funkciu prezidenta v roku 1988 Michael Dukakis.

Michael Dukakis a Olympia Dukakisová spolu pózuju v roku 1988 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ray Stubblebine, File)
Zobraziť galériu (4)
Michael Dukakis a Olympia Dukakisová spolu pózuju v roku 1988 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ray Stubblebine, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ray Stubblebine, File)

Viac o téme: Olympia Dukakisová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu