Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prírodu nám ukázal ako nikto iný: Attenborough oslavuje! Má oscarového brata a prekonal aj rekord Aniston

(Zdroj: TASR/AP/PA, Stefan Rousseau)

Britský prírodovedec David Attenborough, ktorý sa narodil 8. mája 1926, patrí k najznámejším popularizátorom vedy. Jeho prírodovedné snímky, ktoré už od polovice 50. rokov pripravuje hlavne pre BBC, lákajú k obrazovkám milióny divákov po celom svete. Attenborough sa venuje faune aj flóre, pútavo dokáže rozprávať ako o existujúcich zvieratách, tak o dávno vyhynutých dinosauroch.

Svoje relácie pretvára aj do úspešnej knižnej edície. O prírodu sa David Attenborough zaujímal od mala, vyštudoval prírodné vedy na univerzite v Cambridgi a po škole nastúpil do BBC. Čoskoro dostal príležitosť natáčať prírodovedné dokumenty, ktoré zaznamenali veľký úspech.

Obrovská láska k prírode

Attneborough totiž dokáže o svojej láske k prírode pútavo rozprávať a v túžbe prinášať tie najlepšie zábery sa nikdy nebál cestovať aj do nebezpečných oblastí. Vo svojich reláciách sa stále aktívny tvorca nevyhýba ani moderným technológiám, vrátane trojrozmerných modelov zvierat. Attenboroughov prínos k poznaniu ocenila nielen kráľovná Alžbeta II., ktorá ho v roku 1985 povýšila do šľachtického stavu, ale aj vedecká obec.

Oscarový brat a prekonaný rekord Jennifer Aniston

Získal aj mnoho ocenení, vrátane prestížnej Descartesovej ceny za popularizáciu vedy a pomenovali po ňom niekoľko druhov živočíchov, napríklad austrálskeho pavúkovca alebo vyhynutú rybu. David Attenborough ale nie je jediným slávnym členom svojej rodiny. Úspešný bol aj jeho predvlani zosnulý brat, režisér Richard, ktorý získal Oscara za film Gándhí.

Vlani vydal knihu a dokumentárny film so spoločným názvom A Life On Our Planet (Život na našej planéte), v ktorých reflektoval svoju kariéru aj úpadok životného prostredia a biodiverzity, ktorých bol priamym svedkom. Attenborough tiež vlani v novembri po iba dvoch mesiacoch opustil sociálnu sieť Instagram. Po septembrovej registrácii prekonal rekord v rýchlosti dosiahnutia jedného milióna sledovateľov, ktorý do tej doby držala americká herečka Jennifer Aniston.

Viac o téme: Jennifer AnistonDavid Attenborough
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu