Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kvôli politike zavesila hereckú dráhu na klinec: Oscarovú herečku (85) to ale opäť zavialo na scénu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Photo © United Artists Corporation)

Niekdajšia členka Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti Glenda Jacksonová, ktorá sa narodila 9. mája 1936, nie je len uznávanou herečkou a držiteľkou dvoch cien americkej filmovej akadémie. Presadila sa totiž tiež ako politička, medzi rokmi 1992 a 2015 bola poslankyňou za labouristov.

"V parlamente je množstvo dobrých 'hercov', ale len ona má Oscary," hovorilo sa s nadsádzkou o Jacksonovej, ktorá sa v roku 2000 neúspešne uchádzala aj o kreslo londýnskej starostky.

Rodáčka z Birkenheadu v blízkosti Liverpoolu chcela byť pôvodne knihovníčkou, ale v 16 rokoch, keď už mala dosť práce v drogérii, sa nadchla pre divadlo. Počas rokov 1955 až 1957 vyštudovala herectvo na londýnskej Kráľovskej akadémii dramatických umení, potom pôsobila päť rokov na provinčných scénach ako asistentka riaditeľa a herečka. Prerazila v polovici 60. rokov, keď ju angažoval režisér Peter Brook, autor prevratnej inscenácie Prenasledovanie a zavraždenie Jeana-Paula Marata.

Glenda Jacson v snímke Sunday Bloody Sunday (Zdroj: Photo © United Artists Corporation)
Zobraziť galériu (3)
Glenda Jacson v snímke Sunday Bloody Sunday (Zdroj: Photo © United Artists Corporation)  (Zdroj: Photo © United Artists Corporation)

Rolu Maratovej vrahyne si Jacksonová zopakovala aj vo filme Marat/Sade (1967), ohlas a Oscara jej priniesla adaptácia románu DH Lawrence Zamilované ženy (1969). O dva roky neskôr uchvátila televízne publikum aj kritiku rolou hašterivej kráľovnej Alžbety I. v seriáli Elizabeth R, ktorý na dlhú dobu utvoril obraz tejto panovníčka. V roku 1973 získala druhého Oscara za výkon vo filme Na úrovni. 

Začiatkom 90. rokov úspešnú hereckú dráhu "zavesila na klinec" a dala sa na politiku

"Nemôžete byť poslancom vo vedľajšom pomere, a rozhodne nemôžete vo 'vedľajšom pomere' hrať," povedala Jacksonová k rozhodnutiu vzdať sa hereckej kariéry. V parlamentných laviciach zasadala 23 rokov, počas ktorých pôsobila aj na ministerstve dopravy vo vláde Tonyho Blaira. Do volieb 2015 už nešla, "predsa len už budem mať 80", vysvetlila rozhodnutie, vďaka ktorému sa jej otvorila cesta späť k herectvu.

Glenda Jackson (Zdroj: TASR/Photo by Charles Sykes/Invision/AP)
Zobraziť galériu (3)
Glenda Jackson (Zdroj: TASR/Photo by Charles Sykes/Invision/AP)  (Zdroj: TASR/Photo by Charles Sykes/Invision/AP)

A opäť slávila úspechy. V roku 2018 získala cenu Tony pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe za výkon v hre Tri veľké ženy amerického dramatika Edwarda Albeeho a vlani získala cenu pre herečku v hlavnej úlohe v televíznych cenách Britskej filmovej akadémie (BAFTA) za drámu Elizabeth is Missing (Alžbeta sa stratila).

Viac o téme: Glenda Jackson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu