Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Legendárny Marty z Návratu do budúcnosti slávi 60-ku: Rolu takmer neprijal, je nevyliečiteľne chorý

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © Universal Pictures & Amblin Entertainment)

Kanadský herec Michael J. Fox, ktorý sa narodil 9. júna 1961, sa najviac preslávil postavou mladíka Martyho McFlye z trojdielnej sci-fi komédia Návrat do budúcnosti. Ppočas svojej kariéry niekoľkokrát dokázal, že vie zahrať aj vážnejšie role. S obdivom však zvláda aj tú najťažšiu životnú rolu. Už tri desiatky rokov sa totiž stretáva s Parkinsonovou chorobou.

Rodák z Edmontonu sa spočiatku pripravoval na dráhu hokejistu či gitaristu, ale už ako dieťa začal natáčať pre televíziu. Pre svoj malý vzrast a mladší vzhľad bol často obsadzovaný do úloh hrdinov mladších, než je on sám, čo mu zostalo prakticky až do dospelosti.

V roku 1980 odišiel Fox z Kanady do Los Angeles. Filmový debut si odbil menšiou rolou v nie príliš vydarenej komédii zo študentského prostredia Polnočné šialenstvo (1980). Ďalšie ponuky na natáčanie ale neprichádzali. Fox sa zadĺžil a pomaly myslel na neradostný návrat domov, keď dostal príležitosť v televíznom seriáli Rodinné putá (1982-1989). Fox za rolu získal trikrát cenu Emmy.

Michael J. Fox a Courtney Cox v seriáli Rodinné putá (Zdroj: Photo © Paramount Television)
Zobraziť galériu (5)
Michael J. Fox a Courtney Cox v seriáli Rodinné putá (Zdroj: Photo © Paramount Television)  (Zdroj: Photo © Paramount Television)

Rolu do Návratu do budúcnosti takmer neprijal

Vtedy zaujal filmového režiséra Roberta Zemeckisa, ktorý ho v roku 1985 ideálne obsadil do svojej sci-fi komédie Návrat do budúcnosti. Fox túto rolu takmer neprijal pre svoje vyťaženie v televízii, ale nakoniec sa nechal nahovoriť. Komédia následne dostala po úspechu ďalšie dve pokračovania.

Michael J. Fox a Christopher Lloyd v Návrate do budúcnosti II (Zdroj: Photo © Universal Pictures & Amblin Entertainment)
Zobraziť galériu (5)
Michael J. Fox a Christopher Lloyd v Návrate do budúcnosti II (Zdroj: Photo © Universal Pictures & Amblin Entertainment)  (Zdroj: Photo © Universal Pictures & Amblin Entertainment)

Potom sa snažil vymaniť zo škatuľky roztomilých chlapíkov a v roku 1988 si zahral v psychologickej dráme Jamesa Bridgesa Žiarivé svetlá veľkomesta (1988) mladíka propadajúceho drogám a nočnému životu. O tom, že má na viac ako na komediálne role, presvedčil vo vojnovej dráme Briana De Palmy Obete vojny (1989), kde stelesnil traumatizovaného vietnamského veterána.

Jednou z posledných väčších Foxových prác bolo účinkovanie v seriáli z prostredia newyorskej radnice Všetci starostovi muži (Spin City), za ktoré bol ocenený Zlatým glóbusom. V uplynulých rokoch hral už len takmer výhradne v televíznych seriáloch.

Michael J. Fox v roku 2020 v seriáli Dobrý boj (Zdroj: Photo © CBS All Access)
Zobraziť galériu (5)
Michael J. Fox v roku 2020 v seriáli Dobrý boj (Zdroj: Photo © CBS All Access)  (Zdroj: Photo © CBS All Access)

30 rokov trpí nevyliečiteľnou Parkinsonovou chorobou

V roku 1991 mu bola diagnostikovaná nevyliečiteľná Parkinsonova choroba, svoju diagnózu ale zverejnil až o sedem rokov neskôr po tom, čo bezúspešne podstúpil náročnú operáciu mozgu. V roku 2000 sa rozhodol opustiť hollywoodsky svet, keď oznámil, že nevyliečiteľná Parkinsonova choroba mu znemožňuje ďalšiu prácu.

V rokoch 2013 až 2014 účinkoval v americkom televíznom seriáli The Michael J. Fox Show, v ktorom sa rozhodol ukázať realitu aj značnú dávku humoru každodenného života človeka trpiaceho Parkinsonovou chorobou.

Michael J. Fox v seriáli The Michael J. Fox Show (Zdroj: Photo © National Broadcasting Company)
Zobraziť galériu (5)
Michael J. Fox v seriáli The Michael J. Fox Show (Zdroj: Photo © National Broadcasting Company)  (Zdroj: Photo © National Broadcasting Company)

Viac o téme: Návrat do budúcnostiMichael J. Fox
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu