Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Legendárna herečka sa preslávila vďaka Hviezdnym vojnám: Neuveríte, akú vysokú školu vyštudovala

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Chris Pizzello)

Izraelsko-americká herečka Natalie Portman, ktorá sa narodila 9. júna 1981, vstúpila do podvedomia divákov vďaka svojmu účinkovaniu v sci-fi sérii Hviezdne vojny. Za stvárnenie psychicky vyšinutej baletky v psychologickom thrilleri Čierna labuť dostala pred rokmi Oscara, britskú filmovú cenu BAFTA i Zlatý glóbus.

Portmanová, občianskym menom Natalie Hershlagová, sa narodila v Jeruzaleme a pred kamerou sa objavila prvýkrát v roku 1994, kedy túto ctižiadostivú adeptku obsadil režisér Luc Besson do svojej snímky Leon.

Portmanová následne dostala ďalšie pracovné ponuky a zahrala si napríklad vo filmoch Všetci hovoria: Milujem ťa, alebo Mars útočí! Koncom 90. rokov jej George Lucas vo svojich Hviezdnych vojnách zveril úlohu kráľovnej Padmé Amidaly, ktorá Portmanovú posunula medzi najznámejšie americké herečky.

Legendárna herečka sa preslávila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Joel C Ryan)

Krátko potom, čo dokončila bakalárske štúdium psychológie na Harvarde, si Portman zahrala v snímke Na dotyk. Postava Alice jej vyniesla Zlatý glóbus za vedľajší herecký výkon a zároveň nomináciu na Oscara.

Druhýkrát získala Oscara

Po filmoch ako Paríž, milujem ťa, V ako Vendeta či Goyove prízraky prijala Portman ponuku na rolu v snímke Čierna labuť. Psychologický thriller režiséra Darrena Aronofského získal rad prestížnych ocenení a Portmanovej druhýkrát vyniesol vytúženého Oscara. Počas natáčania sa navyše zoznámila s francúzskym baletným tanečníkom a choreografom Benjaminom Millepied, ktorého si neskôr vzala a s ktorým má syna a dcéru.

V posledných rokoch na seba upozornila vo filmových adaptáciách amerického dobrodružného komiksu Thor a v roku 2015 kritika priaznivo prijala jej celovečerný režijný debut Príbeh lásky a temnoty. V tejto filmovej adaptácii autobiografického románu izraelského spisovateľa Amosa Oza si Portmanová tiež zahrala. Zaujala tiež v titulnej rolí v životopisnej dráme Jackie (2016), ktorý mapuje zlomové momenty amerických dejín i osobného života niekdajšej americkej prvej dámy Jacqueline Kennedyovej.

Viac o téme: Natalie Portman
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu