Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký úspech slovenského kameramana: Bude rozhodovať o tom, kto dostane OSCARA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Členom americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS), ktorá každoročne udeľuje ceny známe ako Oscar, sa stal aj slovenský kameraman Martin Štrba. Je jedným z 395 umelcov a filmových profesionálov, ktorých táto organizácia prijala do svojich radov, informuje Český rozhlas.

Medzi novými členmi je i britský herec Robert Pattinson či rumunsko-nemecký dokumentarista Alexander Nanau. Pre vstup medzi akademikov musia kameramani spĺňať niekoľko podmienok. Každý musí byť uvedený ako kameraman pri dvoch celovečerných filmoch, z ktorých aspoň jeden mal premiéru v uplynulých troch rokoch a zodpovedá akademickým štandardom.

Členmi sú predstavitelia 17 rozličných odvetví

Druhou možnosťou je byť kameramanom filmu nominovaného na Oscara alebo mať jedinečné zásluhy o rozvoj tohto remesla, čo posúdi výkonný výbor kameramanov. AMPAS tvoria predstavitelia 17 rozličných odvetví. Nomináciu môžu filmoví profesionáli získať iba vtedy, keď ich navrhnú dvaja existujúci členovia; sami sa prihlásiť nemôžu.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a Martin Štrba preberajúci vyznamenanie za Agnieszku Holland vyznamenanú Medailou prezidentky Slovenskej republiky za významné zásluhy o rozvoj Slovenska v oblasti kultúry a umenia. (Foto: SITA/Branislav Bibel)
Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a Martin Štrba preberajúci vyznamenanie za Agnieszku Holland vyznamenanú Medailou prezidentky Slovenskej republiky za významné zásluhy o rozvoj Slovenska v oblasti kultúry a umenia. (Foto: SITA/Branislav Bibel)  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Štrbovi zagratulovala aj Americká ambasáda v Bratislave. "Gratulujeme slovenskému kameramanovi Martinovi Štrbovi, ktorý sa stal novým členom americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS). Tá rozhoduje o udeľovaní cien Oscar," napísali na sociálnej sieti. 

Štrba spolupracoval na viacerých celovečerných filmoch

Martin Štrba (59) sa od mladého veku venoval fotografii. Po štúdiu fotografie na strednej umeleckopriemyslovej škole v Bratislave sa presunul ku kamere na pražskej Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU).

Ako kameraman spolupracoval na celovečerných filmoch Neha (1991), Všetko, čo mám rád (1992), Na krásnom modrom Dunaji (1994), Záhrada (1995), Orbis Pictus (1997), Je treba zabiť Sekala (1998), Rivers of Babylon (1998), Krajinka (2000), Babie leto (2001), Slnečný štát (2005), Pokoj v duši (2008), Masaryk (2013), Horiaci ker (2013), Milada (2018), Tlmočník (2018) či Šarlatán (2020).

Členmi AMPAS boli v minulosti aj dokumentaristka Helena Třeštíková, animátorka Michaela Pavlátová, kameraman Vladimír Smutný, filmoví režiséri Miloš Forman a Jiří Menzel alebo kostýmový výtvarník Theodor Pištěk.

Viac o téme: OscarMartin Štrba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu