Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vystriedala až deväť manželov: Slávnu hviezdu pochovali v Budapešti päť rokov po smrti

Zsa Zsa Gabor Zobraziť galériu (2)
Zsa Zsa Gabor (Zdroj: TASR/AP Photo/Kevork Djansezian)

V Budapešti uložili na prominentnom cintoríne Kerepesi urnu s popolom americkej herečky maďarského pôvodu Zsa Zsa Gaborovej, ktorá zomrela v roku 2016 v Los Angeles.

Urnu do jej rodnej krajiny dopravil posledný manžel niekdajšej hollywoodskej hviezdy princ Frédéric von Anhalt, napísala agentúra Reuters. Extravagantná diva za svojho života pútala pozornosť najmä svojím životným štýlom a deviatimi manželstvami.

Gaborová si podľa von Anhalta priala byť pochovaná v rodnej krajine, rovnako ako jej otec. Urnu s tromi štvrtinami jej popola preto doviezol cez Britániu a Nemecko do Budapešti. Využil okno, ktoré sa otvorilo v čase uzatvárania hraníc kvôli pandémii covidu-19, poznamenala agentúra Reuters. Zvyšná štvrtina spopolnených pozostatkov Gaborovej zostane podľa von Anhalta v Los Angeles.

"Mala prvú triedu, mala svoje vlastné sedadlo a pas, všetko. Bola to jej posledná cesta, vždy cestovala prvou triedou, mala svoje šampanské, kaviár," uviedol von Anhalt, za ktorého sa herečka vydala v roku 1986 a s ktorým zostala až do svojej smrti v decembri 2016, keď mala 99 rokov.

Von Anhalt uložil urnu s popolom Gaborovej do hrobu spolu s jej obľúbenými ružovými a žltými ružami na cintoríne v maďarskej metropole, kde je pochovaný rad slávnych maďarských hercov, spisovateľov a básnikov. Ceremónie, ktoré sa podľa agentúry DPA zúčastnili desiatky ľudí, sprevádzala hudbou rómska kapela.

Gaborová sa narodila v roku 1917 v Budapešti do bohatej rodiny a v 30. rokoch minulého storočia sa stala Miss Maďarska. Za druhej svetovej vojny, rovnako ako jej sestry, odišla do Spojených štátov. V rodnej krajine vtedy nechala svojho prvého manžela, tureckého diplomata Burhana Asafa Belgeho. V USA hrala v desiatkach filmov a televíznych seriálov, okrem iného v snímke Moulin Rouge režiséra Johna Hustona z roku 1952 a vo filme Orson Welles Dotyk zla z roku 1958.

Zsa Zsa Gabor a  herečkin deviaty manžel princ Frederick von Anhalt
Zobraziť galériu (2)
Zsa Zsa Gabor a herečkin deviaty manžel princ Frederick von Anhalt  (Zdroj: TASR/AP Photo/Reed Saxon)

Viac o téme: Frederick von Anhalt
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu