Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Milan Kňažko získal prestížne ocenenie Herec Európy: TOTO k tomu povedal

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Slovenský herec Milan Kňažko získal ocenenie Herec Európy na rovnomennom festivale uskutočnenom v meste Resen v Severnom Macedónsku. Ocenenie mu udelili za celoživotné dielo a významný príspevok do rozvoja európskej kultúry, informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„Je pre mňa cťou získať ocenenie Herec Európy a zapísať sa aj takýmto spôsobom do galérie európskych osobností v oblasti herectva. Želám úspech organizátorom festivalu pri ďalších pokračovaniach tohto cenného podujatia a verím, že v blízkej budúcnosti navštívim Severné Macedónsko,“ uviedol Kňažko vo svojom príhovore vo francúzskom jazyku.

Milan Kňažko sa stal prvým umelcom z regiónu strednej Európy, ktorému bolo toto ocenenie udelené. Doteraz ho získali herci z 12 krajín, a to zo Srbska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Rumunska, Albánska, Talianska, Severného Macedónska, Francúzska, Veľkej Británie, Švédska, Chorvátska a Slovinska.

Odovzdanie ocenenia sprostredkoval Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Skopje, to pritom prebehlo iba v online forme. Slovenský veľvyslanec v Macedónsku Henrik Markuš poukázal na impulz, ktorý toto podujatie dalo pre rozvoj kultúrnych aktivít medzi Slovenskom a Severným Macedónsko.

Ide o jednu z najvýznamnejších kultúrnych manifestácií

Tento rok sa konal v poradí už 19. ročník macedónskeho festivalu Herec Európy, za ktorého vznikom stojí Jordan Plevneš, bývalý veľvyslanec Macedónskej republiky v Paríži a súčasný rektor Univerzity audiovizuálnych umení Skopje. Podujatie sa nesie v duchu výroku Jeana Monneta: „Budovať Európu znamená budovať mier“.

Ide o jednu z najvýznamnejších kultúrnych manifestácií v Severnom Macedónsku a v regióne západného Balkánu. Dôraz sa pritom kladie najmä na spoluprácu troch susediacich krajín - Albánska, Grécka a Severného Macedónska. Na festivale sa pravidelne zúčastňujú osobnosti miestnej, regionálnej ako aj medzinárodnej divadelnej scény z približne 35 krajín.

Viac o téme: OcenenieMilan KňažkoHerec Európy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu