Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kolegovia spomínajú na Lasicu: MAESTRO, ďakujeme! Zomrel tak, ako žil... Takto odchádzajú tí najväčší

(Zdroj: TASR/Dano Veselský)

V nedeľu večer zasiahla Slovensko šokujúca správa. Zomrela legenda moderného slovenského humoru Milan Lasica. Zomrel tak, ako žil... na doskách, ktoré znamenajú svet. Navždy bude našou súčasťou. Jeho tvorba totiž zmenila generácie. Zaspomínali si na neho osobnosti, herci, kolegovia a blízki.

Keby sa diagnóza dala vybaviť po známosti, boli by sme všetci zdraví. Tento výstižný výrok zo stretnutia pri káve s Milanom Lasicom uverejnil na sociálnej sieti spisovateľ, básnik a aforista Tomáš Janovic, dlhoročný priateľ a spolupracovník zosnulého Milana Lasicu pri vytváraní a tvarovaní slovenskej satiry. 

Maestro, ďakujeme!

Na úmrtie herca a večného humoristu, ktorý zomrel v nedeľu 18. júla po vystúpení na doskách domovského Štúdia L+S, reaguje aj Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK). "Maestro, budete nám chýbať a zo srdca vám za všetko ďakujeme!"

"Je len veľmi málo ľudí, ktorí v nás zanechajú hlbokú stopu. Maestro Milan Lasica k ním patril a bolo mi cťou ho poznať a spolupracovať s ním," napísal bývalý šéf RTVS Vašo Mika. 

Sústrasť Lasicovej manželke Magde Vášáryovej a ich dvom dcéram vyjadrila aj česká herečka Dagmar Havlová. "Úprimnú sústrasť Magde a dcéram. Odpočívaj v pokoji, Milan. Bude mi chýbať Tvoj múdry humor a nadhľad," napísala Havlová na Instagrame.

Rozlúčil sa s nami priamo na javisku, takto odchádzajú len tí najväčší

Bratislavské Štúdio L+S vystavilo pri vstupe do divadla spomienkovú fotografiu Milana Lasicu z predstavenia Garderobier. Priaznivci a fanúšikovia zosnulého herca, satirika a glosátora pri nej zanechávajú sviečky a kvety. Výkonný riaditeľ divadla Pavol Danišovič potvrdil, že k dispozícii budú mať aj kondolenčnú knihu.

"Definitívne sa s nami rozlúčil v nedeľu 18. júla priamo na javisku. A pretože to bol veľký divadelník a profesionál počkal si až na tretiu klaňačku. Takto odchádzajú len tí najväčší, len keby to nás ostatných tak strašne nebolelo," potvrdilo úmrtie svojho milovaného Milana Lasicu jeho domovské divadlo na sociálnej sieti.

Počkal si až na klaňačku

"Po deväť a pol mesiaci sme začali hrať, v piatok s predstavením, kde hral pán Lasica a pán Huba, úžasne hrali, veľký úspech. V nedeľu koncert s Bratislava Hot Serenaders, kde pán Lasica bol zábavný, spieval, vtipkoval, a pri tretej klaňačke sa s nami definitívne rozlúčil. To je šok, ktorý sa nedá len tak spracovať," priblížil dianie v Štúdiu L+S Danišovič.

"Ale odišiel na javisku, čo je asi snom všetkých veľkých hercov, navyše, to celé odohral a počkal si až na klaňačku," podčiarkol s tým, že na Lasicovi si nikto nevšimol únavu či nevoľnosť. "Ani len v náznaku, bola s ním zábava, veľmi sa tešil, že opäť môže ísť na javisko."

Bol to originál

Pri otázke, či si vie predstaviť, že by niekto Lasicu nahradil, Danišovič reagoval slovami, že s týmto výrokom celý život nesúhlasí. "To, že každý je nahraditeľný, si len tak hovoríme, aby sme bolesť lepšie strávili. Nikto nie je nahraditeľný, každý je originál. A čím je väčší originál, o to viac nie je nahraditeľný. Pán Lasica nie je nahraditeľný, on aj s pánom Satinským boli originály, ktoré sa tu zjavili, urobili nádherný kus práce a potom odišli," konštatoval skladateľ, hudobník, publicista a manažér, ktorý sa s Lasicom, svojím "idolom z detstva", začal viac stretávať od roku 1991. "Tak, ako som si ho vysníval, taký aj bol," priznal so smútkom v hlase Danišovič.

Prezradil aj to, čo mal na zosnulom humoristov, dramatikovi, prozaikovi, textárovi, hercovi, režisérovi a spevákovi najradšej. "Odstup, ktorý sa prejavoval mlčaním, nadhľad. On veľmi vážil slová, bol rozvážny. Medzi nami je takmer rozdiel generácie, aj keď som teraz v dôchodkovom veku, som ešte stále občas prchký, skočil by som po hlave niekam, a stačilo, aby sa na mňa pozrel, a vedel som, hop, chlapče, spomaľ. Obdivoval som jeho mlčanlivú rozvahu," zaspomínal si výkonný riaditeľ domovského divadla Lasicu.

O poslednej rozlúčke s hercom sa zatiaľ nehovorilo. "Je to veľmi čerstvé, samozrejme, divadlo je k dispozícii, ale definitívne rozhodnutie, kedy a ako bude prebiehať, dá rodina."

Posledný z trojice Lasica - Satinský - Filip

Filmové pôsobenie Milana Lasicu pripomína vo svojom statuse filmový kritik Peter Konečný. "Úloha vo filme Rukojemník patrí medzi jeho posledné v bohatej filmovej a televíznej kariére." Moderátor Vilo Rozboril na sociálnej sieti rovnako zverejňuje smutnú správu, že Milan Lasica zomrel priamo na javisku svojho milovaného divadla. "Ak je možné niekoho vôbec označiť za skutočného barda slovenského kultivovaného a inteligentného humoru (slovenského Wericha? či Moliéra?), tak práve Milana Lasicu."

Smutná správa zasiahla aj politológa, historika a publicistu Juraja Marušiaka. "Milan Lasica už nebude za dverami. Odišiel posledný z veľkej trojice Lasica - Satinský - Filip, ktorí tak veľmi symbolizovali slovenskú kultúru. Česť jeho pamiatke."

Bol neprehliadnuteľný

Správa o nečakanom odchode Lasicu osobitne zasiahla organizátorov Art Film Festu (AFF), ktorého bol prezidentom. Podľa umeleckého riaditeľa AFF Petra Nagela bol Lasica reprezentantom mnohostrannej profesijnej orientácie. Uviedol to na webovej stránke tohto medzinárodného filmového festivalu.

Od roku 2005 bol Lasica prvým prezidentom AFF, podľa Nagela si tento post užíval. "Nebol tým, ktorý musel byť pri každej festivalovej udalosti, zvečnený na každom oficiálnom dokumente. Bol tam, kde mal byť, a preto sa stal neprehliadnuteľný," povedal. Podľa jeho slov Lasica nemal rád oficiality a nebol zástancom dlhých a nudných prejavov. "Či už išlo o tlačové konferencie, otvorenie alebo ukončenie festivalu, stretnutia s partnermi alebo tvorcami, vždy sa vyjadroval veľmi úsporne, ale každý si jeho slová pamätal. Nikdy si totiž neodpustil zdvorilú, ale vtipnú a trefnú poznámku glosujúcu predrečníka alebo aktuálnu situáciu," dodal s tým, že pri jeho osobe to bolo nielen prirodzené, ale aj príznačné.

Podľa Nagela sa Lasica veľmi tešil zo záujmu divákov nedávno skončeného 28. ročníka AFF, ktorý sa po ročnej prestávke mohol znova konať v Košiciach. "Tak ako veľmi túžil znova hrať v otvorených divadlách, tak si prial, aby sme sa pri najbližšom ročníku opäť stretli v tradičnom rozsahu a tvare," uviedol.

Bol predstaviteľom inteligentného humoru

Osobnosť Milana Lasicu si RTVS pripomenie v pondelok a nasledujúcich dňoch v televíznom i rozhlasovom vysielaní. Telerozhlas pripomína, že jedna z najvýraznejších umeleckých osobností Slovenska pravidelne vystupovala v éteri a na obrazovkách RTVS. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník pripomenul, že Milan Lasica vo veľkej miere formoval slovenskú kultúru. "Bol predstaviteľom inteligentného humoru, obdivuhodného majstrovstva práce so slovom, hudobného cítenia a v neposlednom rade bol silným hlasom celej spoločnosti," zdôraznil.

"Milan Lasica bol a navždy ostane jednou z najvýznamnejších osobností slovenskej kultúry a som hrdý, že jeho nadčasové umenie môžeme aj naďalej šíriť medzi ľudí vďaka bohatému televíznemu a rozhlasovému archívu RTVS," dodal generálny riaditeľ verejnoprávneho média.

Zomrel vo veku 81 rokov

Vo veku 81 rokov zomrel v nedeľu slovenský humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica. Podľa informácií SME Lasica odpadol na výročnom koncerte Bratislava Hot Serenaders. "Oživiť sa ho už nepodarilo," uviedol denník. Potvrdili to viacerí účastníci. Rodák zo Zvolena vyštudoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Už počas štúdia začal vystupovať s Júliusom Satinským s autorským dialógmi.

Zlyhalo mu srdce. "Tento prípad sme preskúmali a akýkoľvek súvis s očkovaním môžeme jednoznačne vylúčiť. Pán Lasica bol očkovaný 3. februára. So súhlasom jeho najbližšej rodiny môžeme zverejniť, že bol dlhodobo liečený na problémy so srdcom a zomrel na javisku z dôvodu zlyhania srdca," uviedol patológ Michal Palkovič.

Viac o téme: Milan LasicaJúlius Satinský
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu