Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slávil by 70-ku: Fenomenálny herec všetkých okúzlil, no zvádzal veľa bojov... Vykúpenie videl v smrti

Robin Williams Zobraziť galériu (5)
Robin Williams (Zdroj: SITA)

Americký herec Robin Williams, ktorý sa narodil 21. júla 1951, patril k najväčším hollywoodskym hviezdam, exceloval najmä v komediálnych úlohách. Zomrel v roku 2014.

Prvú nomináciu na Oscara si vyslúžil za postavu temperamentného rozhlasového spíkra vo vojnovej dráme Dobré ráno, Vietnam (1987). Pozlátenú sošku mu nakoniec o deväť rokov neskôr priniesla až vedľajšia rola psychológa, ktorý pomáha problémovému géniovi vo filme Dobrý Will Hunting.

Na archívnej snímke z roku 1987 je americký herec Robin Williams v postave diskdžokeja Adriana Cronauera vo filme Dobré ráno, Vietnam. (Zdroj: TASR/AP Photo/Touchstone Pictures)
Zobraziť galériu (5)
Na archívnej snímke z roku 1987 je americký herec Robin Williams v postave diskdžokeja Adriana Cronauera vo filme Dobré ráno, Vietnam. (Zdroj: TASR/AP Photo/Touchstone Pictures)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Touchstone Pictures)

Williams, ktorý pochádzal z bohatých pomerov a pred herectvom študoval politológiu, mal vraj schopnosť rozplakať ľudí - od smiechu i dojatím - už od detstva. Na strednej škole navštevoval dramatický krúžok a neskôr študoval na prestížnej newyorskej umeleckej akadémii Juilliard School. Práve tu sa začal na radu jedného z učiteľov venovať najmä komédii. Prvýkrát Williams vstúpil do širšieho povedomia v 70. rokoch, keď účinkoval ako takzvaný stand-up komik, teda priamo pred publikom.

Robin Williams sa teši z Oscara, ktorého získal za vedľajšiu rolu v snímke Dobrý Will Hunting (Zdroj: TASR/AP Photo/Long Photography, HO)
Zobraziť galériu (5)
Robin Williams sa teši z Oscara, ktorého získal za vedľajšiu rolu v snímke Dobrý Will Hunting (Zdroj: TASR/AP Photo/Long Photography, HO)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Long Photography, HO)

Nezabudnuteľný bol Williams napríklad ako bláznivý bezdomovec Parry vo filmovom podobenstve Kráľ rybár či rozvedený manžel, ktorý v prezlečení za staršiu dámu prijme miesto ošetrovateľky svojich vlastných detí, v komédii Otec v sukni. Skvelý bol aj v snímkach ako Flubber, Ako prichádzajú sny, Starí psi, Noc v múzeu či Jumanji. Slávu si Williams vydobyl aj v televíznych seriáloch.

Robin Williams v obľúbenej snímke Otec v sukni (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)
Zobraziť galériu (5)
Robin Williams v obľúbenej snímke Otec v sukni (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)  (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)

Vo svojom živote bojoval s alkoholom, drogami a tiež vážnu depresiou a 11. augusta 2014 bol vo svojom dome v americkom Tiburon nájdený mŕtvy. Vyšetrovanie potvrdilo, že spáchal samovraždu obesením. Hercova tretia manželka Susan Schneiderová po jeho smrti potvrdila, že Williams sa vyrovnával s počiatočným štádiom Parkinsonovej choroby a bojoval aj s úzkosťami.

Takto si ho pamätáme, takto sme ho milovali (Zdroj: TASR/AP Photo/Laura Rauch, TASR/AP Photo/Michael Caulfield, TASR/AP Photo/Warner Bros., File, TASR/AP Photo/Jim Cooper, File, TASR/AP Photo/Matt Sayles)
Zobraziť galériu (5)
Takto si ho pamätáme, takto sme ho milovali (Zdroj: TASR/AP Photo/Laura Rauch, TASR/AP Photo/Michael Caulfield, TASR/AP Photo/Warner Bros., File, TASR/AP Photo/Jim Cooper, File, TASR/AP Photo/Matt Sayles)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Laura Rauch, TASR/AP Photo/Michael Caulfield, TASR/AP Photo/Warner Bros., File, TASR/AP Photo/Jim Cooper, File, TASR/AP Photo/Matt Sayles)

Viac o téme: Robin Williams
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu