Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Známy herec zo Smrtonostnej zbrane: Filmovú kariéru vôbec neplánoval!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Taylor Jewell/Invision/AP)

Amerického herca Dannyho Glovera, ktorý sa narodil 22. júla 1946, preslávila predovšetkým rola policajta Rogera Murtaugh zo série Smrtonosných zbraní, kde hral po boku Mela Gibsona. Hollywoodska hviezda má za sebou tiež spoluprácu s režisérmi ako Steven Spielberg, Lars von Trier alebo Wes Anderson. Filmovú kariéru však Glover, ktorý je aj politickým aktivistom, pôvodne neplánoval a k herectvu sa dostal až tesne pred tridsiatkou.

Rodák zo San Franciska sa pri štúdiu síce pohyboval v prostredí školského divadla, ale pôvodne mal byť ekonómom a začínal ako úradník v radnici rodného mesta. Všetko sa potom zbehlo trochu inak. Pred kamerou debutoval v snímke Clinta Eastwooda Útek z Alcatrazu v roku 1979. Do povedomia verejnosti sa potom dostal rolami v oscarovej dráme Miesta v srdci (1984) alebo westernu Lawrence Kasdana Silverado (1985). Mimoriadny talent pre herectvo ukázal v úlohe bohatého farmára tyranizujúceho manželku vo Spielbergovom filme Purpurová farba (1985).

K najslávnejším rolám Glovera ale patrí postava Rogera Murtaugh v štyroch dieloch akčného hitu Smrtonosná zbraň natočených v rokoch 1987 až 1998. V tom istom období sa venoval aj práci pre televíziu, ktorá mu počas kariéry priniesla štyri nominácie na cenu Emmy, okrem iného za stvárnenie titulnej postavy v dráme Mandela. Zahral si aj súpera vesmírneho Predátora či suchopárného partnera Anjelica Hustonové v Takej zvláštnej rodinke. V posledných dvoch desaťročiach sa venuje tiež filmovej produkcii a réžii.

V roku 2008 bol jedným z hostí Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch a prevzal tu Cenu prezidenta MFF, ktorá je udeľovaná osobnostiam, ktoré v oblasti hereckého umenia, filmové réžia či producentské činnosti zásadným spôsobom prispievajú k rozvoju filmovej tvorby.

Glover sa tiež výrazne angažuje v hnutí za občianske práva či v boji proti AIDS. Aktivizmus zdedil po rodičoch, zamestnancoch pošty, ktorí boli členmi Národného združenia pre povznesenie farebného obyvateľstva. Glover sa zaradil napríklad medzi rad hollywoodskych umelcov, ktorí sa stavali proti americkej politike v Afganistane a Iraku. V roku 2004 bol dokonca zatknutý pred sudánskym veľvyslanectvom v USA, keď protestoval proti kríze v Dárfúre. Od roku 1998 je veľvyslancom dobrej vôle OSN.

Viac o téme: Danny GloverSmrtonosná zbraň
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu