Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Legendárna Vesničko má středisková má 35 rokov: Film vznikol náhodou... TOTO ste o ňom nevedeli!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Česká televize)

Pred 35 rokmi, 1. augusta 1986, bola do kín uvedená komédia režiséra Jiřího Menzela Vesničko má středisková. Film podľa scenára Zdeňka Svěráka, v ktorom hrali maďarský herec János Bán, Slovák Marián Labuda či Rudolf Hrušínský, bol v roku 1987 nominovaný na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. V roku 1986 získal film zvláštnu cenu poroty na filmovom festivale v Montreale. Predstaviteľ Otík János Bán o rok neskôr dostal v Paríži cenu pre najlepšieho herca.

Film sa nakrúcal v stredných Čechách v Křečoviciach a Osečanoch. Ústredným dejovým motívom je konflikt medzi otcovsky rozvážnym šoférom družstevného nákladiaku Pavka a jeho mladým, mentálne zaostalým pomocníkom Otíkom. Dôležité sú aj ďalšie dejové prvky, vykresľujúcu střediskovú obec a jej obyvateľov s humorným nadhľadom a autenticitou.

Film vznikol v podstate náhodou

Pri revízii archívu bolo zistené, že námet k filmu Na samote u lesa bol Svěrákovi preplatený omylom dvakrát. Z Barrandovu teda Svěrákovi navrhli, aby do druhého dňa napísal na niekoľko strán námet, ktorý by sa odložil medzi zamietnuté a preplatená suma by našla svoj cieľ. 

Marián Labuda st. a Rudolf Hrušínský (Zdroj: Fotka © Česká televize)
Zobraziť galériu (4)
Marián Labuda st. a Rudolf Hrušínský (Zdroj: Fotka © Česká televize)  (Zdroj: Fotka © Česká televize)

Pri písaní scenára, ktorý písal 6 rokov, sa nechal Svěrák inšpirovať udalosťou, keď mu na chate priviezli piesok vodič z miestneho JRD a jeho závozník, ktorý si po zložení nákladu sadol na klát a začal sa drievkom šťourat v piesku. Svěrák ich pozval na obed a spýtal sa vodiča, prečo nejde závozník tiež. Ten mu však odpovedal: "Len ho nechajte on je spokojný takto. S ním je to hrozné, my ideme sto kilometrov a on nepovie ani slovo."

Ďalšie zaujímavosti, ktoré ste (ne)vedeli

Vo filme doktor Skružný, ktorého hrá Hrušínský, recituje počas jazdy autom úryvky z Máchova Máje, doktor Skružný tiež vo filme odporúča návštevu pelhřimovského krematória (v skutočnosti v Pelhřimove žiadnej krematórium nebolo). A známy "sedmý schod" vraj vznikol podľa chladenia piva Svěrákovho otecka v pivnici.

Rudolf Hrušínský a Jan Hartl (Zdroj: Fotka © Česká televize)
Zobraziť galériu (4)
Rudolf Hrušínský a Jan Hartl (Zdroj: Fotka © Česká televize)  (Zdroj: Fotka © Česká televize)

Predlohou pre postavu doktora Karla Skružného bol doktor Robert Moudr z Nového Rychnova neďaleko Pelhřimova. Meno doktora Skružného vo filme nikdy nezaznie. Honorár Mariána Labudu predstavoval zhruba trojnásobok vtedajšej mesačnej mzdy 8700 Kčs. Priemerná mzda v tej dobe bola 2920 Kčs, píše sa na ČSFD. Film videlo v kinách presne 4 428 556 divákov.

Zdeněk Svěrák býval ako dieťa vedľa cintorína a to bol dôvod, prečo na rovnakom mieste nechal bývať postavu Pávka. Zubnú protézu si do svojej role Otíka vymyslel sám János Bán. Dôvodom bolo, že sa chcel takto zbaviť vo svojich replikách maďarského prízvuku. Zahrať nechápavý výraz mu však nerobilo žiaden problém, pretože vôbec nerozumel tomu, čo ostatní rozprávajú.

János Bán nemal problém zahrať nechápavého (Zdroj: Fotka © Česká televize)
Zobraziť galériu (4)
János Bán nemal problém zahrať nechápavého (Zdroj: Fotka © Česká televize)  (Zdroj: Fotka © Česká televize)

Postava Pávka bola pôvodne písaná pre Petra Nárožného, avšak režisér Jiří Menzel si presadil práve slovenského herca, čo sa pôvodne Svěrákovi nepáčilo. Pôvodne sa tiež plánovalo, že predstaviteľ Pávka bude musieť mať za seba náhradníka na jazdu s Praga V3S. Labuda však mal nielen vodičský preukaz na nákladné autá, ale dokonca s týmto typom vozidla dva roky jazdil na vojne, uvádza sa na ČSFD.

Viac o téme: Vesničko má středisková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu