Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Úspešný český režisér bez servítky: Nové tváre a hercov už takmer nevídame, som z toho unavený

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Český rozhlas Vltava)

Vzťahovú romancu o chybách, ktoré robí každý z nás a ktoré nás dokážu dobehnúť, predstavil vo štvrtok v Bratislave známy český scenárista a režisér Jan Prušinovský (Okresný prebor, Kobry a Užovky, seriály ČT Most!, Trpaslík). Do filmovej novinky s názvom Chyby obsadil neopozerané tváre, v hlavných úlohách sa predstavia Pavla Gajdošíková a Jan Jankovský.

"Na tom filme sa mi páčilo, že je to herecký film a že sa mi podarilo dať dokopy takúto dvojicu, ako je Pavla s Honzom. Ak má ten film nejaké kvality, myslím si, že je to veľa o nich dvoch," uviedol na tlačovej konferencii Prušinovský, držiteľ Českého leva za najlepšiu réžiu a film (Kobry a Užovky) a najlepší televízny seriál (MOST!).

V novej snímke prináša príbeh energickej 25-ročnej predavačky Emy, ktorá pracuje v malom meste v supermarkete v stredných Čechách, a 30-ročného pokrývača z neďalekej dediny Tomáša. Jedna nezáväzná noc nečakane prerastie do vzťahu, lásky a spoločného bývania. Ema spravila v minulosti obrovskú chybu a chce sa s ňou Tomášovi zveriť. Toho však jej predchádzajúci život nezaujíma, žijú teraz a tu. Náhodné odhalenie Eminej minulosti však odštartuje sériu udalostí, ktorá dvojici obráti život naruby.

K aktuálnej situácii na scéne nešetril kritikou

"Asi by som tomu veľmi neveril, keby som sa pozeral na film, kde to hrá Táňa Vilhelmová alebo Petra Hřebíčková, a toho Tomáša by hral Langmajer. Príde mi, že sa kinematografický svet pred niekoľkými rokmi zavrel a v podstate nové tváre a hercov veľmi nevídame, a je veľká škoda, stále vídame rovnakých ľudí, sám som z toho už unavený," komentoval Prušinovský pre TASR rozhodnutie obsadiť do filmu neznámych hercov. Netradičnú love story, v ktorej zohráva dôležitú úlohu schopnosť človeka priznať si, ale hlavne odpustiť nedokonalosti a prehrešky druhého, vybojovať si lásku aj napriek nenávistným prejavom okolia, nakrútil podľa scenára Romana Vojkůvku.

Šancu zahrať si dostala od režiséra aj česká speváčka a šansoniérka Monika Načeva, ktorá stvárňuje postavu Tomášovej matky. "Film sa veľmi páčil aj mojej rodine. Mám deti - 22 a 19 rokov, boli s ním veľmi spokojní a prehlásili, konečne niekto vo filme hrá. Súhlasím s tým, že Pavla a Honza sú výborní herci a dúfam, že teraz budú veľa obsadzovaní," konštatovala Načeva.

V hlavných úlohách Pavla Gajdošíková a Jan Jankovský (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)
Zobraziť galériu (2)
V hlavných úlohách Pavla Gajdošíková a Jan Jankovský (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)  (Zdroj: Repro foto YouTbe/Totalfilm.cz)

V novom česko-slovenskom filme ďalej hrajú Ondřej Kokorský, Jan Kolařík, Eva Hacurová, Marta Dancingerová, Kryštof Rímský a iní, zo slovenských hercov sa diváci na veľkom plátne môžu tešiť na Iva Gogála.

Viac o téme: Jan Prušinovský
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu