Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prestížne ceny Emmy ovládli streamovacie služby: Konečne sa dočkal aj známy seriál!

(Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Pizzello)

Tohtoročné slávnostné udeľovanie amerických televíznych cien Emmy ovládli produkcie streamovacích služieb, ktoré si prvýkrát odniesli ocenenie vo všetkých troch hlavných kategóriách.

Seriál spoločnosti Netflix Koruna o britskej kráľovskej rodine si po troch nepremenených nomináciách vyslúžil prvé víťazstvo v kategórii najlepšia dráma, zatiaľ čo cenu za najlepšiu minisériu získal taktiež netflixovský Dámsky gambit. Najlepším komediálnym seriálom sa stal Ted Lasso z prostredia amerického futbalu z platformy Apple TV +.

Úspechy slávili aj hviezdy seriálu Koruna. Olivia Colmanová, predstaviteľka kráľovnej Alžbety II., A Josh O'Connor ako princ Charles, získali ocenenie pre najlepší ženský a mužský výkon v hlavnej úlohe v dráme. Seriál o britskej monarchii si pripísal aj obe ocenenia pre herca vo vedľajšej úlohe, ktoré získali Tobias Menzies za stvárnenie princa Philipa a Gilian Andersonová ako niekdajší britská premiérka Margaret Thatcherová.

"Nemám slov," povedal Peter Morgan, tvorca a scenárista Koruny. Kráľovská dráma okrem všetkých ocenení za herecké výkony vo svojej kategórii pozbierala aj ceny za scenár a réžiu a s prehľadom tak opanovala nedeľnú ceremóniu.

Jason Sudeikis uspel v úlohe trénera

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe komediálneho diela sa stala Jean Smartová so seriálom Hacks, cenu pre najlepšieho komediálneho herca si podľa očakávania kritikov odniesol Jason Sudeikis za seriál Ted Lasso, kde stvárnil rovnomenného trénera.

Ocenenie za hlavnú mužskú a ženskú rolu v minisérii získali známe postavy strieborného plátna Kate Winsletová a Ewan McGregor. Kým Winsletová v krimi seriáli Mare of Easttown ako detektívka vyšetrovala vraždu, McGregor sa prevtelil do módneho návrhára Halstona.

Dámsky gambit ovládol kategóriu miniséria

Hlavnú cenu tejto kategórie však získal Dámsky gambit o šachovej šampiónke bojujúcej so závislosťou. Miniséria, ktorá získala aj ocenenie za réžiu, si zaistila celosvetovú popularitu a prebudila nevídaný záujem o šachové krúžky.

Hviezdy televízie sa v nedeľu večer miestneho času zišli v Los Angeles prvýkrát od začiatku pandémie covidu-19; vlaňajší ročník sa kvôli nákaze konal online. Cez obrazovku sa tento rok z Británie pripojila prevažná väčšina hercov a tvorcov Koruny.

Viac o téme: EmmyKorunaDámsky gambitTed Lasso
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu