Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svěrákovci predstavujú nový film: Keď som videl prvé zábery, zhrozil som sa!

(Zdroj: Youtube/Magic Box Slovakia)

Spisovateľ Karel Šejnoha a jeho svet. To je ústredný motív nového filmu Betlehemské svetlo z dielne osvedčeného dua Jana a Zdeňka Svěrákovcov.

"Čakáme, až pôjdeme do kín," znejú záverečné slová predstaviteľa hlavnej úlohy v prezentácii prvých záberov snímky, ktorá vznikala ako mnoho ďalších v čase pandémie. "Teaser je len ochutnávka, klasický dlhší trailer ale predstavíme určite do Vianoc," povedal pre médiá režisér Jan Svěrák s tým, že k ostrieľanému duu otec a syn pribudol tentoraz ešte jeden Svěrák, syn a vnuk František, filmový strihač.

"Pretože sme rozšírili tím o ďalšieho Svěráka, boli sme celé leto na rodinnej chalupe a zároveň v práci," prezradil režisér a ďalej priblížil: "V bývalej detskej klubovni vznikla strižňa a tam sa naše tri generácie každý deň mohli schádzať nad spoločným dielom. Po šesťdesiatich dňoch je film konečne zostrihaný a do konca roka na ňom budú pracovať zvukári, trikové štúdio a hudobný skladateľ Ondřej Soukup."

Scenár Betlehemského svetla vychádza z knižných bestsellerov Poviedky a Nové Poviedky Zdeňka Svěráka. Ide o príbeh spisovateľa, ktorému do života vstupujú postavy z jeho vlastných poviedok. Tie stvárnili napríklad Vojtěch Kotek, Tereza Ramba, Ondřej Vetchý, Vladimír Javorský alebo Jitka Čvančarová. Ženu spisovateľa Šejnohu si zahrala Daniela Kolářová. "Keď som videl prvé zábery zhrozil som sa, ako sa hrbím a šuchcem. Nasledujúci deň som nastúpil ráznym krokom a narovnaný, ale režisér s kameramanom mi omladzovanie zakázali. A tak ma vo filme uvidíte takého, aký som. Vraj je to komické, ale mne to príde skôr tragické," poznamenal autor predlohy Zdeněk Svěrák.

"Betlehemské svetlo je o hľadaní životnej harmónie, o hranici medzi vyrovnanosťou a rezignáciou, a túto ťažkú tému rozptyľujeme humorom," avizuje Jan Svěrák. Za kamerou stál Vladimír Smutný, ktorý spolupracuje so Svěrákovcami už od filmu Kolja. Na filme sa podieľali aj architekt Ján Vlasák, kostýmová návrhárka Simona Rybáková a strihu sa prvýkrát ujal pokračovateľ rodinnej tradície, syn režiséra a vnuk hlavného predstaviteľa, strihač František Svěrák.

Ako informovala Veronika Frantová z distribučnej spoločnosti Magic Box Slovakia, premiéra filmu bola naplánovaná na apríl 2022, v teaseri je však uvedený už marec. "Film už bude v tom čase hotový, tak nie je dôvod, prečo s uvedením čakať," uzavrel Jan Svěrák.

Viac o téme: PremiéraBetlehemské svetloSvěrákovci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu