Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zbraň mala byť bezpečná! Bolestivé STRETNUTIE: Baldwin objal manžela aj syna zosnulej kameramanky

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: profimedia)

Tragédiu, ktorú by sme nedopriali zažiť naozaj nikomu. Posledným známym nešťastným incidentom so zbraňou bola smrť Brandona Leeho, ktorého postrelili počas nakrúcania filmu Vrana. neskôr v nemocnici zomrel. Toho takisto zasiahla zbraň počas natáčania, v zásobníku bol miesto slepého ostrý náboj. Bohužiaľ, podobnej tragédii teraz čelí aj herec Alec Baldwin.

Herec reagoval po pár hodinách na sociálnych sieťach. V tvári mu bol vidieť smútok a rozhorčenie. Určite nečakal to, čo sa stane, keď pri natáčaní vystrelí zo zbrane. Strelnému poraneniu podľahla 42-ročná kameramanka Halyna Hutchins. Režisér Joel Souza bol ťažko zranený. Scenár si zrejme vyžadoval, aby Alec Baldwin strieľal priamo do kamery, čo sa stalo Hutchinsovej osudným.

(Sprava) Alec Baldwin, manžel kameramanky a jej syn. (Foto: Profimedia)
Zobraziť galériu (13)
(Sprava) Alec Baldwin, manžel kameramanky a jej syn. (Foto: Profimedia)  (Zdroj: profimedia)

Baldwin objal manžela aj syna režisérky

Fotografi zachytili cez víkend 63-ročného herca na ulici v Santa Fe v Novom Mexiku pri stretnutí s rodinou kameramanky. Baldwin objímal nielen manžela Matthewa, ale aj ich deväťorčného syna. V Baldwinovej tvári boli vidieť, že je zo situácie úplne zronený. Rovnako je na tom aj rodina Hutchinsovej. 

Foto: Profimedia
Zobraziť galériu (13)
Foto: Profimedia  (Zdroj: profimedia)

"Neexistujú slová, ktoré by vyjadrili môj šok a smútok v súvislosti s tragickou nehodou, ktorá pripravila o život Halynu Hutchinsovú, manželku, matku a našu hlboko obdivovanú kolegyňu. Plne spolupracujem s vyšetrovateľmi na objasnení toho, ako k tejto tragédii došlo," napísal Baldwin na sociálne siete pár hodín po tragédii. 

Foto: Profimedia
Zobraziť galériu (13)
Foto: Profimedia  (Zdroj: profimedia)

"Naša strata je obrovská a žiadame médiá, aby rešpektovali súkromie našej rodiny v čase, kedy prežívame smútok," uviedla rodina vo vyhlásení pre médiá.

Zbraň mala byť bezpečná!
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: profimedia)

Pietne miesto

V Kalifornii v Burbanku vzniklo pietne miesto, kde si kameramanku prišli uctiť ľudia a vyjadriť rodine sústrasť. Na mieste pribúdali desiatky sviečok aj vencov. Nechýbali ani fotky zosnulej kameramanky. 

Foto: SITA/AP/Chris Pizzello
Zobraziť galériu (13)
Foto: SITA/AP/Chris Pizzello  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Pietne miesto vytvorili aj v Albuquerque v Novom Mexiku. Hutchinsovej manžel, syn aj Baldwin sa spoločne zúčastnili pietnej spomienky v Santa Fe.

Zbraň mala byť bezpečená

Baldwin pred štvrtkovým tragickým incidentom pri natáčaní filmu Rust dostal od člena štábu informáciu, že pištoľ, z ktorej bude strieľať, nie je nebezpečná. Podľa svetových médií to dokazujú zverejnené záznamy vyšetrovateľov predložené súdu. Zbraň však obsahovala ostrý náboj. Denník Los Angeles Times v článku opísal, že niekoľko účastníkov natáčania sa predtým sťažovalo na pracovné podmienky vrátane nedodržiavania bezpečnostných štandardov.

Foto: SITA/AP/Chris Pizzello
Zobraziť galériu (13)
Foto: SITA/AP/Chris Pizzello  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Tým, kto Baldwinovi strelnú zbraň pred osudným momentom podal, bol asistent režiséra Dave Halls, píše agentúra AP. Údajne vyšiel z budovy, v ktorej sa v tú chvíľu nakrúcalo, vzal rekvizitu z vozíka a následne oznámil, že pištoľ nie je nebezpečná. "Cold gun!", teda "Studená zbraň!" vykríkol Halls vo filmárskom slangu podľa oficiálneho záznamu. Bez priameho fyzického kontaktu teda nemala nikomu ublížiť.

Osudný ostrý náboj

Keď Baldwin stlačil spúšť, zasiahol do hrude kameramanku Halyna Hutchinsovú, ktorá po prevoze do nemocnice zraneniam podľahla. V nemocnici skončil aj 48-ročný režisér Joel Souza, ktorý stál za Hutchinsovou, ten bol ale po ošetrení ramena zo starostlivosti lekárov prepustený. V prvom vyhlásení od tragického incidentu Souza vyjadril hlboký smútok nad stratou kamarátky a kolegyne.

Foto: SITA/AP/Andres Leighton
Zobraziť galériu (13)
Foto: SITA/AP/Andres Leighton  (Zdroj: SITA/AP/Andres Leighton)

"Bola láskavá, plná života a ohromne talentovaná," ​​uviedol s tým, že Hutchinsová mu pomáhala zlepšovať sa. Režisér tragický incident a svoje zranenia bližšie neopísal. Poďakoval ale za všetky prejavy láskavosti a ponuky pomoci. Vyšetrovatelia vypočuli svedkov aj Baldwina, polícia však zatiaľ nikoho nezatkla ani neobvinila.

Foto: SITA/AP/Chris Pizzello
Zobraziť galériu (13)
Foto: SITA/AP/Chris Pizzello  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Nové informácie o tragickom momente boli zhrnuté v žiadosti, ktorú detektívi v súvislosti so streľbou predložili súdu v Santa Fe. Polícia v nej podľa spravodajského webu BBC informuje, že si z miesta činu odniesla zakrvavený Baldwinov kostým, muníciu, inkriminovanú zbraň a ďalšie rekvizity. Pri štvrtkovom natáčaní údajne boli pripravené tri pištole a podľa polície nebolo ihneď jasné, koľko výstrelov na mieste padlo.

Zamestnanci vraj mali výhrady k bezpečnosti 

Nezávislý western Rust sa natáčal v známej lokácii Bonanza Creek Ranch blízkosti Santa Fe v Novom Mexiku. Nízkorozpočtová produkcia už pred smrťou kameramanky narážala na problémy, uvádza s odvolaním sa na trojicu informovaných zdrojov Los Angeles Times. Viacero členov štábu vraj malo výhrady voči pracovným podmienkam a prístupu k bezpečnosti, pričom najmenej jeden z kameramanov sa údajne minulý víkend sťažoval na prácu so zbraňami.

Miesto natáčania. (Foto: SITA/AP/Jae C. Hong)
Zobraziť galériu (13)
Miesto natáčania. (Foto: SITA/AP/Jae C. Hong)  (Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong)

Dvaja svedkovia denníka opísali incident z minulej soboty, kedy Baldwinov dablér omylom dvakrát vystrelil zo zbrane, hoci bol rovnako predtým uistený, že rekvizita nie je nabitá. "Správne malo nasledovať vyšetrovanie, ako sa to vlastne stalo," uviedol jeden z nemenovaných zdrojov. "Malo sa to vyšetriť," uviedol člen filmového štábu.

Foto: SITA/AP/Jae C. Hong
Zobraziť galériu (13)
Foto: SITA/AP/Jae C. Hong  (Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong)

"Nemali sme žiadne bezpečnostné školenia. Nedostali sme žiadne záruky, že sa to už nebude opakovať. Chceli, aby bolo všetko rýchlo, rýchlo, rýchlo," dodal. Kameramani a ich asistenti boli okrem toho frustrovaní zo zlých podmienok pri natáčaní. Patrili medzi ne aj dlhý pracovný čas, dlhé dochádzanie do práce a čakanie na vyplatenie mzdy, uviedli pre Los Angeles Times traja nemenovaní ľudia oboznámení zo situáciou.

Spoločnosť sťažnosti neeviduje

Bezpečnosť nášho obsadenia a štábu bola najvyššou prioritou spoločnosti Rust Productions a všetkých, ktorí so spoločnosťou spolupracujú, uviedla spoločnosť vo vyhlásení. "Napriek tomu, že si nie sme vedomí žiadnej sťažnosti v súvislosti s bezpečnosťou počas natáčania, vykonáme počas pozastavenia produkcie internú kontrolu našich postupov. Budeme pokračovať v spolupráci s úradmi v Santa Fe pri ich vyšetrovaní a počas tohto tragického obdobia budeme hercom a štábu ponúkať služby v oblasti duševného zdravia," dodala spoločnosť.

Na snímke americký herec Alec Baldwin telefonuje na parkovisku pred úradom šerifa okresu Santa Fe, po tom, čo bol vypočutý v súvislosti s streľbou na nakrúcaní filmu
Zobraziť galériu (13)
Na snímke americký herec Alec Baldwin telefonuje na parkovisku pred úradom šerifa okresu Santa Fe, po tom, čo bol vypočutý v súvislosti s streľbou na nakrúcaní filmu  (Zdroj: TASR/AP/Jim Weber/Santa Fe New Mexican)

Herec bol v šoku a zarmútený

Alec Baldwin sa k situácii vyjadril v piatok pár hodín po incidente. Bol v šoku a zarmútený. "Neexistujú slová, ktoré by vyjadrili môj šok a smútok v súvislosti s tragickou nehodou, ktorá pripravila o život Halynu Hutchinsovú, manželku, matku a našu hlboko obdivovanú kolegyňu. Plne spolupracujem s vyšetrovateľmi na objasnení toho, ako k tejto tragédii došlo," napísal Baldwin na Twitteri. Dodal, že je v kontakte s jej manželom a ponúka svoju podporu jemu aj jeho rodine.

Baldwin hrá v pripravovanom filme Harlanda Rusta, vyhnanca, ktorého vnuk je usvedčený z vraždy. Spolu sa vydajú na útek, keď je chlapec odsúdený za tento zločin na trest smrti obesením.

Viac o téme: Alec BaldwinBrandon LeeHalyna Hutchins
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu