Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hviezda 90. rokov, ktorá prerazila v romantických komédiách: Románik s NÍM jej zničil manželstvo

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Miguel Villagran)

Americká herečka Meg Ryanová, ktorá sa narodila 19. novembra 1961, patrila v 80. a 90. rokoch k najpôvabnejším hollywoodskym herečkám, uplatnila sa hlavne v komédiách a romantických filmoch. Prvýkrát na seba výraznejšie upozornila v sci-fi produkovanom Stevenom Spielbergom Vnútorný vesmír (1987), skutočnú hviezdu z nej urobil film Keď Harry stretol Sally (1989), po ktorom nasledoval úspešný Samotár v Seattli (1993) s Tomom Hanksom.

V 90. rokoch sa jej typ blonďavého, modrookého a sympatického "dievčata od vedľa" dobre uplatnil vo filmoch Keď muž miluje ženu (1994), Francúzsky bozk (1995) aj ďalšom z množstva romantických komédií Láska cez internet (1998), v ktorej opäť vytvorila filmový pár s Hanksom. Divácky úspešný bol aj film Mesto anjelov (1998), v americkom remaku legendárneho nemeckého filmu Nebo nad Berlínom režiséra Wima Wendersa z roku 1987 si Meg Ryanová zahrala po boku Nicolasa Cagea.

Tom Hanks a Meg Ryanová na archívnej snímke z roku 1998 pózujú na premiére filmu Láska cez internet (Zdroj: TASR/AP Hoto/Todd Plitt)
Zobraziť galériu (4)
Tom Hanks a Meg Ryanová na archívnej snímke z roku 1998 pózujú na premiére filmu Láska cez internet (Zdroj: TASR/AP Hoto/Todd Plitt)  (Zdroj: TASR/AP Hoto/Todd Plitt)

Zlomom sa pre Ryanovú stalo natáčanie filmu Skúška života (2000), kedy stretla Russella Crowa. Ich románik nakoniec viedol k rozpadu desaťročného manželstva s Dennisom Quaidom, s ktorým má Ryanovho syna Jacka, na trvalý vzťah ale neprerástol. V roku 2015 debutovala ako režisérka snímky Listy z vojny (Ithaca), v ktorom hrala aj hlavnú úlohu. 

Meg Ryanová a Russell Crowe v scéne z filmu Skúška života (Zdroj: Repro foto YouTube/Diana C. Acosta)
Zobraziť galériu (4)
Meg Ryanová a Russell Crowe v scéne z filmu Skúška života (Zdroj: Repro foto YouTube/Diana C. Acosta)

Ryanová počas svojej kariéry získala viacero ocenení a nominácií vrátane troch nominácií na Zlatý glóbus za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe vo filme – komédii alebo muzikáli za výkon v romantických komédiách Keď Harry stretol Sally..., Samotár v Seattli a Láska cez internet.

Od roku 2010 do roku 2014 bol Ryan vo vzťahu s americkým spevákom a skladateľom Johnom Mellencampom. Znovu sa dali dokopy v roku 2017 a o rok neskôr oznámili zasnúbenie. O jedenásť mesiac neskôr sa však objavila správa, že Ryanová sa so spevákom rozišla a zásnuby zrušila. 

Na archívnej snímke z 31. decembra 2011 Meg Ryanová a John Mellencamp (Zdroj: TASR/AP Photo/Darron Cummings, File)
Zobraziť galériu (4)
Na archívnej snímke z 31. decembra 2011 Meg Ryanová a John Mellencamp (Zdroj: TASR/AP Photo/Darron Cummings, File)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Darron Cummings, File)

Viac o téme: Meg Ryan
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu