Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obľúbená česká herečka žne úspech vo filmoch aj seriáloch: Slávi 50-ku... Rozviedla sa po 17 rokoch

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Show Jana Krause)

Český národ ju asi najviac pozná z pražského Dejvického divadla. Klára Melíšková, narodená 29. novembra 1971, už ale pozbierala aj štyri České levy za svoje vedľajšie filmové role, celkom sa objavila asi v dvadsiatich snímkach. Na televíznej obrazovke zase bola okrem iného ráznou komisárkou Máriou Výrovou v cykle Detektívové od Nejsvětější trojice.

České levy putovali k Melíškovej za vedľajšiu rolu za postavu ženy hostinského v tragikomédii Majstri (2004) režiséra Marka Najbrta a ďalej za postavu ženy miestneho guru v tragikomédii Štyri slnká režiséra Bohdana Slamy z roku 2012. Ďalšiou jej ocenenú postavou bola matka vrahyňa Oľgy Hepnarovej vo filme Ja, Olga Hepnarová (2016). A o tri roky neskôr dostala ďalšieho leva za vedľajšiu úlohu pedantnej pani Roubíčkovej, ktorá vo filme Vlastníci (2019) lipnutím na predpisoch znemožňuje priebeh schôdze vlastníkov bytových jednotiek.

Klára Melíšková vo filme Vlastníci (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)
Zobraziť galériu (4)
Klára Melíšková vo filme Vlastníci (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)

Rodáčka z Roudnice nad Labem Melíšková vyštudovala na DAMU katedru alternatívneho a bábkového herectva. Jej ročník pod vedením Miroslava Krobota vytvoril v roku 1997 základ divadelného súboru Dejvického divadla. Ešte počas štúdia hrala napríklad titulnú rolu v komédii Lysistrate. A v Divadle na Zábradlí stvárnila úlohu Inge v predstavení Cabaret. V Dejvickom má na konte viac ako tridsať rolí.

Filmový debut a roly v obľúbených seriáloch

Celovečerným filmovým debutom pre ňu bola postava záhadného dievčaťa v dráme Minulosť z roku 1998. Nomináciu na Českého leva získala aj za okupačnú drámu Protektor (2009). Objavila sa okrem iného aj vo filmovej trilógii Jana Hřebejka Záhradnictví z roku 2017 či úspešnom celovečernom debute Radka Bajgara Teória tigra rok predtým.

Klára Melíšková vo filme Zahradnictví (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)
Zobraziť galériu (4)
Klára Melíšková vo filme Zahradnictví (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Totalfilm.cz)

Televízia zaznamenala aj niektoré predstavenia Dejvického divadla, napríklad Príbehy obyčajného šialenstva režiséra Petra Zelenku. Melíšková hrala aj v seriáloch Trapný padesátky, Dabing street, Vodník, Mordparta, Ja Mattoni, či v prvom seriáli českej HBO pod názvom Terapia, ktorý tiež režíroval Petr Zelenka. Objavila sa aj v minuloročnej minisérii Božena. Aktuálne v televízii hrá v minisérii Podozrenie hlavnú úlohu zdravotnej sestry obvinenej z vraždy pacientky. „Nikdy sa neusmieva a s ľuďmi okolo seba jedná nevyberavo,“ hovorí o úlohe. Projekt bol uvedený na tohtoročnom karlovarskom festivale.

Klára Melíšková v seriáli Trapný padesátky (Zdroj: Repro foto YouTube/Reality Show Nebe)
Zobraziť galériu (4)
Klára Melíšková v seriáli Trapný padesátky (Zdroj: Repro foto YouTube/Reality Show Nebe)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Reality Show Nebe)

V roku 2016 sa Melíšková po 17 rokoch rozviedla so svojím hereckým kolegom, dabérom Lukášom Hlavicou. Majú dcéru Antoniu a syna Františka Ferdinanda. "Pre mňa stojí otvorenosť a pravda na najvyššej pozícii. A keď to znamená rozbitie manželstva, ktoré nefunguje, príde mi nezmyselné udržiavať ho len kvôli deťom," uviedla. Napriek rozvodu s bývalým manželom však vychádza dobre. "On je skvelý. Mám ho veľmi rada a som šťastná, že práve on je otcom mojich detí," uviedla v jednom rozhovore pre denik.cz

Viac o téme: Klára Melíšková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu