Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kontroverzná scéna vyvolala vášne: Tvrdé slová predsedu združenia hercov, ako Grék sa za to hanbím

(Zdroj: TASR/AP/Petros Giannakouris)

V Grécku vzbudil pozdvihnutie krátky film so scénami sexu medzi dvoma mužmi natočený na aténskej Akropole. Časť Grékov tvorcu ostro kritizuje a ministerstvo kultúry rozhodlo, že začne vo veci vyšetrovania, uviedla agentúra AFP. Autori označili tridsaťšesťminútový film so scénami s homosexuálnym stykom za politický akt a Akropolu za symbol gréckeho nacionalizmu. Natáčalo sa zrejme počas bežnej otváracej doby antickej pamiatky.

"Archeologický okrsok Akropola sa neprepožičiava aktivizmu ani žiadnej inej aktivite, ktorá nectí a uráža pamiatky," vyhlásilo grécke ministerstvo kultúry. Jeho vedenie nariadilo prešetriť okolnosti natáčania snímky. Tvorcovia filmu uviedli, že ich dielo je politickým aktom. Podľa nich je Akropola symbolom gréckeho nacionalizmu, patriarchátu a kultu antiky. Poukázali, že niektorí ľudia stále čelia na verejnosti kvôli svojej sexualite útokom.

"Ako Grék sa za to hanbím," uviedol na adresu krátkeho filmu predseda združenia gréckych hercov Spyros Bibilas. Počínanie tvorcov kritizoval aj odborový zväz múzejných kustódov. Podľa agentúry AFP tak urobil v snahe predísť kritike zo strany verejnosti, že zamestnanci nedostatočne strážia archeologické pamiatky. "Stále existuje problém so stavom personálu v múzeách a v archeologických parkoch, čo je spôsobené tým, že ministerstvo financií takmer nikdy neschváli nábor ďalšieho personálu," uviedli odborári.

Krátka snímka sa prvýkrát premietala v polovici decembra na univerzite v Solúne. Pozornosť médií a verejnosti ale vzbudil až po tom, čo bol na začiatku januára zverejnený na internete. Na zábere je vidieť súlož dvoch mužov, okolo ktorých stojí skupina ľudí, ktorá ich kryje. V pozadí sú vidieť aj bežní návštevníci Akropola, informovali grécke médiá.

Viac o téme: Akropola
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu