Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poznáme ho z divadla i televízie: Martinovič o COVID opatreniach! Nedá sa donekonečna otvárať a zatvárať

(Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Opatrenia pre kultúru a podmienky pre hromadné podujatia sa zmiernili, nie všetky divadlá sa však otvorili pre divákov. Patrí medzi ne aj bratislavská La Komika.

"Mám pocit, že vláda sa stavia ku kultúre hračkársky. Akoby traja ľudia hrali divadielko, raz im ho zakážeme, raz povolíme. Absolútne netušia, o aký veľký rezort ide a koľko ľudí tieto opatrenia zasahujú," povedal herec divadla Štefan Martinovič, známy z televíznych obrazoviek, dabingu i sociálnych sietí.

Nedá sa donekonečna otvárať a zatvárať

Ocenil, že pravidlá pre návštevníkov kultúrnych podujatí sa upravili, ale podľa slov herca by aj tak mali kompetentní dopredu rozmýšľať, čo v prípade, ak sa pandemická situácia zhorší. "Nedá sa donekonečna otvárať a zatvárať. Na rozdiel od reštaurácie, divadlo musí vynaložiť peniaze a energiu na propagáciu, prípravu a podobne. Nedá sa to tak, že od zajtra hráte, my nabehneme do divadla, rovno prídu diváci a odohráme," vysvetľuje Martinovič.

Jeho domovské divadlo odohralo tesne pred lockdownom, ktorý prišiel 25. novembra, premiéru a zároveň posledné predstavenie do konca roka 2021 - Srdce z azbestu, novú hru režiséra Karola Vosátka. Obdobie zatvorenia divadiel označil Martinovič za absurdné. "Emočne. Vybičovali sme sa k premiére, odovzdali výsledok, mali sme pozvané rodiny na druhý deň - na druhú premiéru a zrazu sme ostali doma. A to sme mali šťastie. Niektorých kolegov z iných divadiel to zasiahlo pred premiérou. Dva mesiace denne venovali niečomu, čo potom museli prerušiť," podotkol herec, ktorý sa na divadelné dosky postaví až vo februári. "La Komika ešte neotvorila, nádejame sa, že od februára by sme mohli začať hrať a snáď prídu aj diváci," dodáva Martinovič.

Pred rokom v rozhovore o tom, ako pandémia zasiahla aj divadelníkov, rodák zo Zlatých Moraviec uviedol, že kultúra by si zaslúžila mať na vrchole človeka, ktorý má rešpekt a prehľad a nie je nominantom víťaznej strany. Dnes vyjadrenie doplnil o konštatovanie, že súčasná šéfka rezortu kultúry je nevýrazná osoba. "Možno aj niečo robí, len to nie je vidieť a nie je o tom počuť. Asi pracuje tajne. Prial by som si, aby náš rezort zastupovala výraznejšia osobnosť," zdôraznil herec, ktorý si myslí, že "najlepší ľudia vhodní na tento post oň v skutočnosti nemajú záujem".

Viac o téme: Štefan MartinovičCOVID
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu