Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smutná správa: Zomrel populárny český herec a dabér s vynikajúcim hlasom

(Zdroj: Pixabay)

Vo veku 75 rokov zomrel vo štvrtok český herec Jiří Plachý mladší. Informovalo o tom pražské Divadlo na Vinohradoch, kde pôsobil viac ako 50 rokov. Plachý hral aj vo filmoch, televíznych seriáloch a inscenáciách a bol vynikajúcim dabérom, uviedol v piatok portál Novinky.cz.

Jiří Plachý sa narodil v Prahe v roku 1946 do umeleckej rodiny. Hercami boli aj jeho otec Jiří Plachý starší a strýko Vojta Plachý-Tůma. Od gymnázia navštevoval dramatický krúžok a vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe. Do vinohradského divadla prešiel v roku 1970 z karlovarského Divadla Vítězslava Nezvala.

Uplatnil sa aj v televízii

Diváci si ho môžu pamätať ako mládenca Fanoša vo filme Všichni dobří rodáci alebo zo snímky Príliš hlučná samota, nakrútenej na motivy románu Bohumila Hrabala. Viac sa uplatnil v televízii, kde hral v seriáloch Jana Eyrová, Hříšní lidé města pražského či Tridsať prípadov majora Zemana.

Plachý nahovoril desiatky postáv v zahraničných filmoch a seriáloch. Jeho hlasom rozprávala napríklad postava pána Spocka v seriáli Star Trek, daboval Jeana Rena aj Jackieho Chana. Nahovoril komentáre k dokumentárnym filmom a audioknihy, vystupoval v rozhlasových hrách, píšu Novinky.cz.

Viac o téme: Jiří Plachý
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu