Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšia novinka od RTVS, spúšťa reláciu o zvládaní problémových situácií

(Zdroj: rtvs)

Situácia súvisiaca s pandémiou nového koronavírusu zvýšila počty ľudí s úzkostnými stavmi a panickými atakmi. Verejnoprávna televízia preto v spolupráci s Ligou za duševné zdravie pripravili novú reláciu Ako sa máte? - Čo sa dnes vraví o duševnom zdraví, v ktorej odborníci budú radiť, ako zvládnuť problémové situácie vyvolané pandémiou.

Informovala o tom Erika Rusnáková, hovorkyňa RTVS. Reláciu spustí v pondelok 4. mája o 13.25 h na Jednotke a následne odvysiela 19 častí počas pracovných dní vždy po Dámskom klube. Podľa riaditeľa Ligy za duševné zdravie Martina Knuta sú ľudia spsychickými problémami na Slovensku dlhodobo stigmatizovaní aduševnému zdraviu sa verejne venuje iba málo pozornosti apriestoru.

"Je to verejná téma aje preto veľkým benefitom RTVS, že jej vyčlenila pravidelný priestor vo vysielaní,“ poznamenal. Od potvrdenia prvých pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 na Slovensku stúpal na linkách dôvery počet telefonátov od ľudí, ktorých úzkostné stavy apanika súviseli aj sekonomickou neistotou, stratou zamestnania či izoláciou. "Súčasná doba si vyžaduje, aby sme ľudí upokojili, pomenovali otázniky avysvetlili ich," konštatoval Knut.

Vkaždej časti dvaja odborníci zmedicínskej oblasti budú radiť vždy vinej téme – napríklad, ako zvládnuť intenzívne spolužitie členov vdomácnosti, domáce vzdelávanie, prácu zdomu, ako zvládnuť, keď je niekto vkaranténe sám, ako čeliť hrozbe domáceho násilia, ako zvládnuť odlúčenie od vzdialenejších členov rodiny, ako zvládnuť strach či úzkosť. Odbornou garantkou je psychologička apsychoterapeutka Hana Ševčíková.

"Je nesmierne dôležité, aby mali ľudia pocit, že niekomu záleží na ich osude, zdraví, na tom, že ich niečo trápi. Vspoločnosti sa psychické problémy veľmi bagatelizujú, keďže sa k tomu nikdy nepristupovalo tak, že sa do tohto stavu môže dostať ktokoľvek akedykoľvek. Duševné zdravie a pohoda je pritom základ toho, aby ľudia mohli fungovať avydávať zo seba maximum," zdôvodnil televízny programový riaditeľ Marek Ťapák rozhodnutie vysielať cyklus oduševnom zdraví.

"Ľudia sú včase pandémie naraz zasiahnutí mnohými problémami aniektoré sú dokonca neriešiteľné. Ztoho sa prudko zhorší duševné rozpoloženie človeka," hovorí moderátorka a dramaturgička relácie Ako sa máte? - Čo sa dnes vraví o duševnom zdraví Oľga Valentová. Najhoršie sú na tom sú podľa jej slov rodiny žijúce pod jednou strechou snásilníkom, ktorému sa nedá uniknúť: "Apotom rodičia so školopovinnými deťmi, ktorí majú naraz aj pracovať, aj učiť sa sdeťmi. Nový cyklus podáva pomocnú ruku týraným, rodičom, deťom aj seniorom."

Viac o téme: RTVSAko sa máte?
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu