Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nórsky film Slepá si do kín vybrali diváci sami

Záber z filmu Slepá Zobraziť galériu (5)
Záber z filmu Slepá (Zdroj: www.asfk.sk)

Režisérsky debut nórskeho scenáristu Eskila Vogta – dráma SLEPÁ - odhaľuje svet ženy, ktorá prišla o zrak. Do kinodistribúcie bol film vybraný prostredníctvom prvého ročníka projektu Scope50. V ňom rozhodli o víťazovi filmoví fanúšikovia, vybrali ho spomedzi 10 európskych snímok.

Film je príbehom Ingrid, ktorá len nedávno prišla ozrak, apreto ustúpi zvonkajšieho sveta do bezpečia svojho domova - miesta, kde cíti, že má veci pod kontrolou. Je tu sama so svojím manželom a svojimi myšlienkami. Postupne však zisťuje, že skutočné problémy sú vjej vnútri, nie za múrmi bytu, atak nad ňou postupne preberajú kontrolu jej najhlbšie obavy a potlačované fantázie. Dráždivá sonda do vnútorného sveta slepej ženy prekvapuje bohatou vizuálnou stránkou, otvoreným prístupom ksexu aj absurdným humorom. Režisérovi Eskilovi Vogtovi vyniesla Slepá uznanie na festivaloch vSundance,Berlíne amnohých iných.

Snímka SLEPÁ sa do kín dostáva vďaka prvému ročníku projektu Scope50. Ten dal príležitosť päťdesiatke filmových fanúšikov rozhodnúť, ktorý európsky film vstúpi do kinodistribúcie v: Českej republike, Poľsku, Rakúsku, Veľkej Británii avMaďarsku. Vkaždej krajine mohol pritom vyhrať iný film, lebo každý mal svoju vlastnú päťdesiatčlennú porotu. Účastníci tohto projektu dostali exkluzívnu možnosť vzhliadnuť desiatku vopred vybraných súčasných európskych filmov, ktoré ešte nemali domáceho distribútora. Zmyslom inovatívneho projektu je prehodnotiť zažitý model, kedy je ponuka filmov vkinách určovaná „zhora,“ rozhodnutím distribútorov. Nórsky film SLEPÁ si vybrali fanúšikovia vČeskej republike. Tým ich interakcia neskončila. Rozhodovali oštruktúre kampane vČesku vrátane vizuálu plagátu, ktorý môžeme vidieť aj u nás.

Záber z filmu Slepá
Zobraziť galériu (5)

Na Slovensku sa projekt tento rok neuskutočnil, avšak vrámci spolupráce sa Asociácia slovenských filmových klubov rozhodla do distribúcie zaradiť českého víťaza. „Severská kinematografia je uslovenských divákov veľmi obľúbená. Pripraviť ich otento skvelý film by bola škoda,“ vysvetľuje Silvia Dubecká, riaditeľka ASFK. Vslovenských kinách má premiéru 2. júla. Hlavný slogan filmu znie „zavri oči apozeraj sa“ – ako to pôjde slovenským divákom, dozvieme sa vnajbližších dňoch.

Viac o téme: SlepáEski Vogt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu