Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Detektívka o slovenskom kodifikátorovi: True Štúr sa pokúsi vyvrátiť mýty

True Štúr Zobraziť galériu (4)
True Štúr (Zdroj: rtvs)

Dvesté výročie narodenia Ľudovíta Štúra, kodifikátora súčasnej podoby slovenského spisovného jazyka, politika, jazykovedca, učiteľa, spisovateľa a vedúcej osobnosti slovenského národného obrodenia v 19. storočí, si RTVS pripomenie aj filmom True Štúr. Novinárska premiéra dokudrámy, ktorú pripravila v spolupráci s produkčnou spoločnosťou Crazy Company, sa uskutočnila v pondelok (19. 10.) v bratislavskom Kine Lumiére.

Dielo autorskej trojice Marián Prevendarčík, Michal Baláž a Zuzana Šajgalíková kombinuje hraný dokument s animovaným filmom. "Mám rád žánrové spojenia, rôzne hybridy a zmiešaniny a mám pocit, že práve pri takýchto projektoch, ktoré trochu vybočujú, sú čiastočne experimentálne, sa to médium samotné a jazyk vyvíja," uviedol režisér Michal Baláž. Ďalej priznal, že True Štúr bol pre neho prínosný práve v tom, že mohol sledovať, ako sa animovaný, hraný film a dokument doplňujú, "dokážu symbioticky v jednom projekte koexistovať".

True Štúr
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: rtvs)

Vizuálna stránka snímky je inšpirovaná estetikou filmu Sin City. Touto provokatívnou kombináciou, ktorú vyjadruje i dvojjazyčný rýmovaný názov True Štúr, tvorcovia zložili poklonu "nenahraditeľnému, osamelému a nekompromisnému" Štúrovi očami súčasnej generácie. V 57-minútovom titule s prvkami film noir ho však nestvárňuje žiadny herec, má len animovanú podobu. "Len čo sa osobnosť Štúra stotožní s veľmi silným hereckým protagonistom, nech by ním bol ktokoľvek, tak sa stráca istý odstup a vzniká emocionálne, psychologické puto, my sme sa rozhodli uprednostniť dokumentárny obsah pred emocionálnym stotožnením," vysvetlila Zuzana Šajgalíková. Štúr je však vo filme prítomný neustále, v hraných scénach, ktoré sú štylizované ako rozhovory, o ňom rozprávajú jeho súčasníci a divákom ho priblížia aj pôsobivé animované sekvencie.


RTVS predstavila bohaté jesenné plány: Chystá viac pôvodnej aj akvizičnej tvorby


True Štúr
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: rtvs)

Dej sa odohráva počas jednej januárovej noci v Modre v roku 1856. Hlavnou postavou filmu je tajomný Samuel Hronský v podaní Roberta Rotha. Prichádza na Štúrov pohreb, nejde mu do hlavy, že jeho priateľ zomrel tak nečakane. Rozhodne sa vypátrať, či ho niekto nezniesol zo sveta. Tvorcovia snímky sa pokúsili vyvrátiť mýty spojené s Ľudovítom Štúrom - láska k Adele Ostrolúckej, homosexuálna orientácia a násilná smrť. "Všetky tieto tri hlavné mýty sa naozaj nezakladajú na historickej skutočnosti, to hlavné posolstvo filmu je práve v sprostredkovaní dokumentárneho obsahu, ktorý má odborný podklad, a tým je výhradne čerpanie z historických prameňov," doplnila Zuzana Šajgalíková, spoluautorka námetu a scenára dokudrámy, ktorá zvlášť mladých ľudí zaujme vizuálne atraktívnou formou.

True Štúr
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: True Štúr)

V ďalších úlohách sa predstavia Táňa Pauhofová, Vladimír Zboroň, Kamil Kollárik, Martin Hronský, Daniel Fischer, Daniel Ratimorský a iní. "Je to nové spracovanie, ktoré by mohlo byť atraktívne aj pre nie úplne milovníkov histórie a Ľudovíta Štúra, ktorí nehľadajú na webe, nepozerajú a nečítajú dokumenty," povedala pre TASR Táňa Pauhofová. "Tá forma je veľmi pútavá, je to spracované ako detektívka, také pátranie po tom, kto bol vlastne Ľudovít, bez Ľudovíta," doplnila herečka, ktorá si zahrala ducha Adely Ostrolúckej.

Novinársku premiéru dokudrámy True Štúr si pozrel aj minister kultúry SR Marek Maďarič. "Je to originálny pohľad, možno pre niekoho aj provokatívny, určite zásadne iný. Myslím, že prvýkrát sa slovenskí tvorcovia dokázali s touto vždy tak seriózne spracovanou témou vyrovnať aj s určitou iróniou, mystifikáciou. Je to naozaj veľmi zaujímavé," zhodnotil film, ktorý uvidia diváci Jednotky v nedeľu 25. októbra.

Viac o téme: RTVSTrue ŠtúrRobo Roth
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu