Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Film Baba z ľadu prerazil: Na prestížnom DeNirovom festivale získal cenu za scenár!

Baba z ľadu Zobraziť galériu (2)
Baba z ľadu (Zdroj: YouTube/Asociácia slovenských filmových klubov)

Film českého režiséra a scenáristu Bohdana Slámu Baba z ľadu v hlavnej úlohe so slovenskou herečkou Zuzanou Kronerovou ocenili na 16. ročníku newyorského festivalu Tribeca. Z prestížneho podujatia, ktoré založil herec Robert de Niro, si spomedzi medzinárodných hraných filmov odniesla Ice Mother (Baba z ľadu) cenu za najlepší scenár v kategórii medzinárodný hraný film.

"Scenár dokáže vytvoriť svet. Tento film nás svojím teplom a humorom vedie do špecifického a výstredného sveta na pozadí neočakávaného ľúbostného príbehu," uvádza sa na oficiálnej webovej stránke festivalu o filme, v ktorom si hlavnú úlohu zahrala slovenská herečka Zuzana Kronerová. Festivalový názov filmu je Ice Mother.

Koprodukčná česko-slovensko-francúzska snímka Baba z ľadu rozpráva o tom, že zmeniť život, nájsť lásku a byť šťastný je možné v každom veku. Film vstúpil do slovenských kín 2. marca a v Bratislave otvoril 24. Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest. O cenách v tejto kategórii rozhodovala porota, v ktorej sedeli herci Willem Dafoe, Peter Fonda, Alessandro Nivola, Ruth Wilsonová a Tavi Gevinsonová. Slávnostné vyhlasovanie víťazov sa tradične konalo v New Yorku.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Masaryk zbiera úspechy ešte pred premiérou: Pozrite si exkluzívny trailer!


Festival sa začal 19. apríla a skončí sa v nedeľu 30. apríla. Počas tohto ročníka sa na ňom premietlo 97 dlhometrážnych filmov, 57 krátkych filmov a 30 interaktívnych inštalácií zo 41 krajín, uvádza sa na oficiálnej stránke.

Baba z ľadu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Asociácia slovenských filmových klubov)

Festival Tribeca založili v roku 2002 producentka Jane Rosenthalová, herec a režisér Robert De Niro a realitný investor a filantrop Craig Hatkoff s cieľom dostať život späť do štvrti Tribeca po útokoch na dvojičky v roku 2001. Každoročne ho navštívia asi tri milióny ľudí. Pomenovali ho po newyorskej mestskej časti na Manhattane.

Bohdan Sláma režíroval okrem filmu Baba z ľadu (2017) úspešné snímky Divoké včely (2001), Štěstí (2005) alebo Venkovský učitel (2007). Zároveň pôsobí ako pedagóg na katedre réžie FAMU v Prahe.

Viac o téme: Robert De NiroTribecaZuzana Kronerová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu