Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Akčná legenda Liam Neeson vo filme o Watergate: Bude druhým najmocnejším mužom v FBI!

Liam Neeson Zobraziť galériu (5)
Liam Neeson (Zdroj: SITA)

Írsky herec Liam Neeson sa predstaví v dráme The Silent Man. Šesťdesiatštyriročný rodák z mesta Ballymena stvárni Marka Felta, druhého najmocnejšieho muža v FBI po J. Edgarovi Hooverovi. Felt sa pod prezývkou Deep Throat stal informátorom novinárov Boba Woodwarda a Carla Bernsteina z Washington Post pracujúcich na odhalení aféry Watergate, ktorá neskôr prinútila rezignovať prezidenta Nixona.

"Mark Felt bol jedným z najvplyvnejších ľudí v americkej histórii a stále je málo informácií o ňom a o rizikách, ktoré podstúpil, keď sa rozhodol ukázať pravdu. Je to neuveriteľný príbeh vyrozprávaný Peterom a jeho kreatívnym tímom, so skvelým obsadením, ktoré vedie vynikajúci Liam. Film nemôže byť lepšie načasovaný a je relevantný pre divákov," vyjadrili sa zástupcovia spoločnosti Sony Pictures Classics, ktorá zakúpila filmové práva pre Severnú Ameriku.

Liam Neeson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Autorom scenára a režisérom je Peter Landesman. Snímka je koprodukciou medzi spoločnosťami Scott Free, MadRiver Pictures, Endurance Media, Torridon Films a Riverstone Pictures. Producentmi sú Ridley Scott, Giannina Scott, Marc Butan, Anthony Katagas, Peter Landesman, Steve Richards a Jay Roach.

Výkonnými producentmi sú Yale Badik, Des Carey, Colin Wilson, Peter Guber, Jeffrey Vinik, Nik Bower, Deepak Nayar a Michael Schaefer. V dráme sa okrem Neesona predstavia aj Diane Lane, Marton Csokas, John Lucas, Tony Goldwyn, Tom Sizemore, Bruce Greenwood, Kate Walsh či Noah Wyle.


Mohlo by vás zaujímať:Každou dekádou zmenia váš pohľad na svet: Na tieto filmy musíte naozaj dozrieť!


Aféra Watergate savzačala v roku 1972, keď sa skupina mužov vlámala do kancelárií americkej Demokratickej strany vo washingtonskom komplexe Watergate. Išlo o pracovníkov aparátu republikánskeho prezidenta Nixona, ale aj bývalých agentov CIA, ktorí mali umiestniť do budovy odpočúvacie zariadenie, pričom sa maskovali ako zlodeji.

Liam Neeson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Aféra Watergate eskalovala, keď sa ukázalo, že Nixonova administratíva aktívne bránila vyšetrovaniu celej záležitosti a sám Nixon o akcii vedel a klamal o prípade pred Kongresom, čo nakoniec viedlo k jeho vynútenej rezignácii. V lete roku 1974 sa začalo vyšetrovanie prezidenta a ústavný proces jeho odvolania z dôvodu marenia spravodlivosti, zneužitia právomoci a pohŕdania Kongresom. Nixon rezignoval 9. augusta v tom istom roku.

Špekulácie o identite zdroja, ktorý informoval novinárov z The Washington Post, viackrát padli aj na Marka Felta, ktorý však tieto tvrdenia vytrvalo odmietal a až v roku 2005 potvrdil, že je to pravda. Zomrel v roku 2008 ako 95-ročný.

Liam Neeson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Liam John Neeson sa preslávil hlavnou úlohou vo filme Stevena Spielberga Schindlerov zoznam (1993), ktorou si vyslúžil nominácie na Oscara, britskú cenu BAFTA i Zlatý glóbus. Známy je tiež z akčného trileru 96 hodín (2008) a jeho pokračovaní 96 hodín: Odplata (2012) a 96 hodín: Zúčtovanie (2014).

Liam Neeson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Okrem toho účinkoval aj v snímkach ako Manželia a manželky (1992), Nell (1994), Rob Roy (1995), Bedári (1998), Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999), Gangy New Yorku (2002), Láska nebeská (2003), Kráľovstvo nebeské (2005), Batman začína (2005), Súboj Titanov (2010), A-Team (2010), Neznámy (2011), Medzi vlkmi (2011), Návrat Temného rytiera (2012), Hnev titanov (2012), Bojová loď (2012), Všetky cesty vedú do hrobu (2014), Non Stop (2014), Medzi náhrobnými kameňmi (2014) či Nočný bežec (2015). Svoj hlas prepožičal levovi Aslanovi v sérii filmov o Narnii (2005, 2008 a 2010).

Viac o téme: Liam NeesonWatergate
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu