Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Strhujúci politický thriller: Operácia Entebbe navždy vošla do histórie

Operácia Entebbe Zobraziť galériu (5)
Operácia Entebbe (Zdroj: Working Title Films)

Úspešnej operácii izraelských špeciálnych jednotiek, ktoré v roku 1976 na letisku v ugandskom meste Entebbe oslobodili cestujúcich unesených palestínsko-nemeckým teroristickým komandom, sa venuje americko-britský snímka Operácia Entebbe (7 Days in Entebbe). Predstavila sa na filmovom festivale Berlinale.

Lietadlo spoločnosti Air France na ceste z Tel Avivu do Paríža uniesla 27. júna 1976 krátko po medzipristátí v Aténach štvorica ozbrojencov. Stroj musel zmeniť trasua takmer 250 cestujúcich sa tak cez líbyjské Benghází dostalo na letisko v Entebbe, kde boli držaní za vedomia a podpory ugandského diktátora Idiho Amina.

Teroristi, medzi ktorými boli členovia Ľudového frontu pre oslobodenie Palestíny advojica nemeckých ľavicových radikálov z organizácie Revolučné bunky, požadovali okrem iného prepustenie 40 palestínskych teroristov väznených v Izraeli. Kým väčšinu cestujúcich nakoniec prepustili, Izraelčanov od nich oddelili. V letiskovej hale tak zostávalo 94 pasažierov, z veľkej väčšiny Izraelčanov, a 12 členov posádky. Teroristi savyhrážali smrťou židovským rukojemníkom, pokiaľ Izrael ich požiadavky nesplní.

Daniel Brühl a Rosamund Pike
Zobraziť galériu (5)
Daniel Brühl a Rosamund Pike  (Zdroj: Working Title Films)

Práve osudrukojemníkov a únoscov si všíma hlavná dejová línia vdráme brazílskeho režiséra Josého Padilha. Venuje sanajmä dvojici nemeckých únoscov (Daniel Brühl a Rosamund Pikeová). Tí chcú na jednu stranu bojovať za palestínsky štát a proti spolkovej republike, ktorú považujú na fašistickú, na druhú stranu sa ale podieľajú na akcii, pri ktorej sú selektovaní Židia, z ktorých niektorí prežili holokaust.

Operácia Entebbe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Working Title Films)

Ďalšia dejová os sa zameriava na rokovania izraelských politických špičiek, predovšetkým premiéra Jicchaka Rabina a ministra obrany Šimona Peresa, ktorí hľadajú riešenie krízy a odpoveď na otázku, či je možné za určitých okolností vyjednávať s teroristami. Tretia hlavná dejová línia sleduje prípravy špeciálnych jednotiek, ktoré trénujú na operáciu v4000 kilometrov vzdialenej krajine.

VIDEO Po stopách mileniek a tajomstiev: Do kín prichádza česká komédia Otcova volga

Tou potom film vrcholí v sérii rýchlych prestrihov samotnej akcie na ugandskom letisku, teroristov a rukojemníkov, politikov v riadiacom centre armády a tanečného predstavenia v Izraeli, ktorého strhujúca hudba udáva záverečným scénam tempo.

Operácia Entebbe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Working Title Films)

Scenár k snímke, ktorá trvá hodinu a 47 minút, napísal Gregory Burke podľa knihy historika Saula Davida. "Na jeho rešeršoch ma zaujalo, že tú udalosť nevníma primárne ako vojenskú operáciu, ako tomu doteraz vždy bolo," povedal v Berlíne režisér Padilha, ktorý v rámci príprav hovoril s účastníkmi akcie, politikmi i niekdajšími rukojemníkmi. Jedným z nich bol aj letecký inžinier Jacques Lemoine, ktorý novinárom v nemeckej metropole povedal, že ho únos sprevádza celý život. "Usadilo sa to v našom vnútri. Keď stratíte sedem kíl váhy počas tých siedmich dní, tak to aj telesne ukazuje, aká to bolo trauma," uviedol.

Daniel Brühl
Zobraziť galériu (5)
Daniel Brühl  (Zdroj: Working Title Films)

Lemoine sedemdňové zajatie prežil, tak ako 101 ďalších rukojemníkov. O život pri oslobodzujúcej akcii prišli štyria civilisti a šéf izraelského komanda Jonatan Netanjahu, ktorého brat je teraz šéfom izraelskej vlády. Mimochodom, Operácia Entebbe bola jednou z najväčších a najnákladnejších záchranných akcií v histórii.

Viac o téme: Operácia Entebbe
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu