Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dokončili snímku o našom národnom hrdinovi: Bude film o Štefánikovi ďalším silným zážitkom?

Na archívnej snímke generál Milan Rastislav Štefánik na olejomaľbe akademického maliara Ivana Žabotu.
Na archívnej snímke generál Milan Rastislav Štefánik na olejomaľbe akademického maliara Ivana Žabotu. (Zdroj: TASR/Drahotín Šulla)

Slovenský režisér a animátor Noro Držiak dokončil nakrúcanie nového slovensko-českého filmu Cesta do nemožna o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Snímka, v ktorej slovenského politika, diplomata, generála francúzskej armády a astronóma čakajú veľké dobrodružstvá naprieč kontinentmi, sa dostane do kín na budúci rok pri príležitosti 100. výročia Štefánikovho úmrtia.

"Milan Rastislav Štefánik bol predobrazom moderného Indianu Jonesa a Jamesa Bonda v jednej osobe," vyjadril sa o významnej slovenskej osobnosti producent a kameraman Michael Kaboš. "Jeho životné osudy a cesty sa zdajú byť až neuveriteľné. Pripomínajú rozsiahly dobrodružný román," dodal Držiak.

Cesta do nemožna je trikový film založený na skutočných udalostiach. Aj keď sa odohráva na viacerých kontinentoch, štáb za lokáciami nikam necestoval. Všetky scény nakrútil v štúdiu pred zeleným pozadím a s minimálnym počtom rekvizít. Tvorcov teraz po niekoľkých týždňoch nakrúcania čaká postprodukcia, ktorá bude trvať viac ako rok. "Pomocou animácií vytvoríme štylizovaný výtvarný svet, ktorý vyzerá tak trochu maľovane. Čerpá inšpiráciu v kolorovaných starých fotografiách, art decu, ale aj v 3D a dokáže tak byť moderný vo filmovom výraze," vysvetlil Noro Držiak.

Držiak pracoval na prvom českom celovečernom rotoskopickom filme Alois Nebel, za ktorý v roku 2012 získal Českého leva aj Cenu Európskej filmovej akadémie za najlepší celovečerný animovaný film. Spolu so scenáristom Michalom Balážom sa podpísali aj pod oceňovanú dokudrámu True Štúr (2015). "Práve tu sme podobným spôsobom po prvý raz experimentovali s formou a nielen mladí diváci ocenili atraktívne poľudštenie osobnosti, ktorú do tej doby vnímali mechanicky iba ako súčasť povinného čítania. To je dôvod, prečo aj teraz s nadhľadom používame filmovú reč, ktorá je tejto generácii blízka," vyjadrila sa dramaturgička snímky Alexandra Gunišová. "Radi by sme takto prebudili v mladých divákoch záujem o najvýraznejšiu osobnosť československých dejín," dodal Kaboš.

Názov snímky odkazuje na rovnomenný film priekopníka kinematografie Georgesa Méliesa, ktorý v roku 1904 pôsobil v Paríži. V tom istom roku sa v tom istom meste začne odvíjať život mladého Milana Rastislava Štefánika. Príbehom, ktorý zakončí jeho tragická smrť v roku 1919, sprevádza český filmár Otakar Kubánek. Ten sa očarený Štefánikovou osobnosťou rozhodne opustiť prácu u Méliesa a vydá sa na cesty po svete so Štefánikom, bude ho sprevádzať pri misiách a dobrodružstvách, zatiaľ čo o ňom bude nakrúcať dobový dokument.

Roly Štefánika sa ujal slovenský herec Tomáš Mischura a jeho dvorného filmára stvárni jeho český kolega Peter Vaněk. V úlohách Štefánikových osudových žien sa ukážu slovenské a české herečky Kristína Svarinská, Judit Bárdos, Jana Stryková a Anita Krausová. Okrem nich sa v snímke predstavia aj Marek Ťapák, Arnošt Goldflam, Ján Greššo, Václav Neužil či Jan Vondráček.

Odbornými poradcami filmu sú slovenský historik Michal Kšiňan, ktorý o Štefánikovi napísal na francúzskej univerzite Sorbonna dizertačnú prácu, a český dramaturg Jakub Tabery, ktorý sa v dokumentárnych filmoch venuje najmä histórii 20. storočia s dôrazom na svetové vojny. Na snímke spolupracuje aj Československá obec legionářská.

Hlavným partnerom snímky, ktorá vznikne ako slovensko-česká koprodukcia, je Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). "RTVS má ako koproducent výrazné postavenie, vzhľadom k tomu, že film vzišiel zo súbehu námetov k 100. výročiu úmrtia M. R. Štefánika a od začiatku na ňom spolupracuje naša dramaturgia. Po predchádzajúcej úspešnej spolupráci s rovnakým autorským tímom sme sa rozhodli kreatívne spracovanie Štefánikovho príbehu s medzinárodným kontextom podporiť," vyjadril sa programový riaditeľ RTVS Tibor Búza. Za produkciou projektu stoja slovenská spoločnosť Media Film s českou Kabos Film & Media, Česká televízia, RTVS a animačné štúdio Tobogang. Film podporili aj slovenský Audiovizuálny fond, český Státní fond kinematografie a Creative Europe - Media.

Viac o téme: Milan Rastislav ŠtefánikCesta do neznáma
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu