Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Festival v Karlových Varoch spoznal víťaza: VIDEO Je o vyvraždení Židov na Ukrajine

Filmový festival v Karlových Varoch - záber zo 48. ročníka
Filmový festival v Karlových Varoch - záber zo 48. ročníka (Zdroj: TASR/Bohdan Kopčák)

Víťazom Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Karlovy Vary sa tento rok stal rumunský film režiséra Radu Judea Je mi jedno, že sa zapíšeme do dejín ako barbari. Film pojednáva o rumunskom antisemitizme za druhej svetovej vojny, konkrétne o masakre ukrajinských Židov rumunskou armádou, ku ktorej došlo ešte pred pripojením sa Rumunska na stranu nacistického Nemecka.

"Diktátor Ion Antonescu dal aktívne príkaz vyvraždiť viac ako sto tisíc Židov na západe Ukrajiny - a rumunskí politici, úradníci a vojaci ochotne a rýchlo naskočili na vlnu antisemitizmu a fašizmu. Neplatilo tu to obvyklé ´nacisti nás k tomu prinútili´," popisuje film český týždenník Respekt.

Film Je mi jedno, že sa zapíšeme do dejín ako barbari bol od začiatku hlavným favoritom spomedzi finálovej dvanástky filmov. Jeho režisér Jude získal v minulých rokoch viacero ocenení z prestížnych filmových festivalov aj za svoje predchádzajúce filmy - historickú snímku Aferim! (2015) a ľúbostnú drámu Zjazvené srdcia (2016).

Judeov najnovší film "je síce občas premúdrený, niektoré argumenty predkladá zbytočne doslovne a nie je predsa len najlepším rumunským filmom reflektujúcim tamojšiu minulosť, napriek tomu mu Krištáľový glóbus právom patrí", píše o víťaznom filme Respekt.

Viac o téme: Medzinárodný festival v Karlových VarochFilm Je mi jednoŽe sa zapíšeme do dejín ako barbari
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu