Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Janžurová začne natáčať Teroristku: Odvážna herečka si zaspomínala aj na mladosť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: českátelevize)

Herečka Iva Janžurová začne o dva týždne natáčať snímku režiséra Radka Bajgara Teroristka. Sama herečka priznáva, že to bude pre ňu fyzicky náročné. Dráma s prvkami komédie je snahou o reflexiu spoločnosti, ide o príbeh dôchodkyne, ktorá sa odvážne postavila zlu. Herečka si zaspomínala aj na svoje začiatky.

„Bude to pre mňa asi fyzicky veľmináročné,“povedala Janžurová pri svojej lekcii filmu na Letnej filmovej škole (LFŠ) v Uherskom Hradišti. „Budem tam veľa behať po lese, v niečom to pripomína príbeh ženy v Kočiari do Viedne (snímka Karla Kachyňu z roku 1966), tam som tiež veľa behala po lese,“uviedla herečka.

Prvá divadelná replika

Janžurová si zaspomínala aj na herecké začiatky súvisiace s pôsobením jej otca v ochotníckom súbore. „U nás v kuchyni sa skúšalo, hovorí sa, že som zaliezla pod stôl, aby ma nenašli. Vraj som sa zapojila, keď herečke vypadol text. Povedala som: Kateřina, hovor. To bola moja prvá divadelná replika,“uviedla herečka.

Janžurová začne natáčať Teroristku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Česká televízia)

Bratia jej sprostredkovali Chaplinovegrotesky alebo scénky z kabaretu U Fleků. „Ja som potom spievala árie, potom sme hrali susedov, ktorí boli vtipnou dvojkou. Už ako dieťa som spoznala základné zákonitosti gagov, tá túžba predvádzaťsaa cítiť odozvu. To som mala sedem alebo osem,“povedala Janžurová, ktorá si doteraz pamätá na vôňu prvých divadelných líčidiel. Nasledovali úspechy v recitačnýchsúťažiach a prijatie na DAMU, hoci ju v tom rodina nepodporovala.

Foto: csfd.cz/DM Production
Zobraziť galériu (3)
Foto: csfd.cz/DM Production  (Zdroj: csfd.cz/DM Production)

Herectvo ako predmet nekonečných úvah

Najdôležitejšie veci o herectvesa však dozvedela až po škole, a to vďaka svojmu životnému partnerovi Stanislavovi Remundovi. „Herectvo sa pre mňa stalo dobrodružnouzáležitosťou, nielen túžbou sa predvádzať a zožať ohlas. Stalo sa pre mňa predmetom nekonečných úvah, vymýšľania, rozmýšľania, používaniafantázie tam, kde už by sa povedalo, že nejde nič vymyslieť. Že autor už bol tak dokonalý, že ho už nemôžete vylepšiť, ale úlohemôžete vďaka hereckému mysleniudať niečo, čo oprávňuje tie slávne hry hrať stále dookola a stále prinášajú niečo nové,“ uviedla Janžurová.

Spomínala na prácu s mnohými režisérmi i hereckými partnermi. Najlepšie sa jej točilo s Jiřím Hrzánom. „Nehanbilasom sa mu hovoriť svoje nápady. Bolo to skvelé partnerstvo. Dobre sa mi hralo s (Petrom) Nárožným. Nemôžem povedať, že by som mala partnera, ktorý by ma mučil,“uviedla herečka, ktorá si prevezalavýročnú cenu Asociácie českých filmových klubov. Podľa organizátorov LFS je cena „za polstoročie filmovej práce, v ktorej vrchovatou mierou zúročila svoj mimoriadny a nesmierne všestranný herecký talent“.

Prehliadka uviedla Janžurovú v dráme Petrolejové lampy, čím vzdáva hold tvorbe Juraja Herza, uvedie tiež snímku Alice Nellis Výlet. Na programe bola aj komédia Pane, vy ste vdova! LFŠ začala v piatok atrvá do nedele. Tohtoročný 44. ročník ponúka vyše 200 snímok.

Viac o téme: Iva JanžurováTeroristka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu