Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Mrazivý trailer k filmu Ostrým nožom: Dráma inšpirovaná prípadom vraždy Daniela Tupého

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Continental film)

Tvorcovia snímky Ostrým nožom zverejnili jej prvý trailer. Dráma Teodora Kuhna, ktorá je inšpirovaná dosiaľ nevyriešeným prípadom vraždy Daniela Tupého spred 13 rokov, sa dostane do slovenských kín 21. februára 2019.

Film rozpráva fiktívny príbeh Ľudovíta, ktorému neonacisti zavraždia syna. Z útoku sú obvinení štyria páchatelia, ale pre chybné rozhodnutie sudkyne sa dostanú na slobodu. Otec, odhodlaný odhaliť pravdu, sa púšťa do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou.

"Keď sme prvýkrát dopozerali už dokončený film, pýtali sme sa: 'Ako toto pustíme rodičom Daniela Tupého? Ako toto pustíme akýmkoľvek rodičom?’ Ostrým nožom rozpráva hrozné veci o našej spoločnosti z pohľadu rodiny, ktorá prišla o dieťa násilnou smrťou. A náš štát, ktorého základnou úlohou má byť, ak už nie zaručiť našu bezpečnosť, tak aspoň dosiahnuť spravodlivosť, tejto rodine pošliapal po krku," vyjadril sa Kuhn, ktorý na svojom celovečernom debute s podtitulom Každá generácia má svoju obeť!, pracoval od roku 2013.

Filmár sa niekoľkokrát sa stretol aj s rodinou Daniela Tupého, ktorá film podľa jeho slov už videla. "Bolo pre mňa veľmi dôležité, aby ho videli ešte pred uvedením do kín. Aj keď je len voľne inšpirovaný prípadom ich syna, podobnosti sú zrejmé a mne veľmi záležalo na tom, aby nemali výhrady," vysvetlil.

VIDEO Mrazivý trailer k
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Continental film)

Kuhn chcel film nakrútiť o minulosti, zdá sa mu však, že snímka vypovedá skôr o súčasnosti."Udalosti posledných mesiacov, vražda novinára a jeho snúbenice, ukázali, že tento vzorec sa na Slovensku opakuje aj dnes a odkaz nášho filmu je nepríjemne aktuálny,"dodal.

V traileri možno počuť časť skladby Dunaj od speváčky Jany Kirschner. Celú ústrednú skladbu filmu aj s videoklipom interpretka predstaví v januári 2019. "Umenie musí reagovať na takéto témy, umenie musí povedať pravdu, umenie musí klásť otázky a nabádať k diskusii," komentovala speváčka.

Ľudovíta si v snímke zahral Roman Luknár, ktorý podľa svojich slov šiel až na hranu. "Veď sme nakrúcali o tom, čo sa skutočne stalo! Rodičia stratili syna a stále žijú v spoločnosti, kde sa aj po 13 rokoch dejú také veci, aké sa dnes dejú. Tí pri moci sa len smejú a tí, ktorým je ublížené, si nesú so sebou batôžtek bolesti. Pravdy sa nedovolajú. Takto to funguje v štáte, ktorý nefunguje," uviedol herec, ktorý sa vo filme predstavil spolu s Elou Lehotskou, stvárňujúcou jeho manželku a matku zavraždeného chlapca, ktorého si zahral David Hartl. V ďalších úlohách sa ukážu napríklad Miroslav Krobot, Marián Mitaš, Táňa Radeva, Jana Oľhová či rapperi Moloch Vlavo a Momo.

VIDEO Mrazivý trailer k
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Continental film)

O dramaturgiu sa postarali skúsení profesionáli Štepán Hulík a Rudolf Suchánek, za kamerou stála držiteľka Slnka v sieti Denisa Buranová, zvuk mal na starosti Tobias Potočný a strih Pavel Hrdlička. Film vznikol v produkcii spoločnosti nutprodukcia, koproducentmi sú Madness Productions, Rozhlas a televízia Slovenska a nutprodukce. Snímku finančne podporili Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, Bratislavský samosprávny kraj a Ars Bratislavensis. Na spolupráci sa podieľa HomeMedia production. Do slovenských kín sa snímka dostane v distribúcii spoločnosti Continental film.

Viac o téme: Ostrým nožomDaniel Tupý
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu